Förflytta dig till innehållet

SFP i Kimitoön har inte begravt bullerutredningen

KIMITOÖN. SFP-gruppen förstår den oro som finns, särskilt bland dem som bor i närheten av det planerade vindparksområdet. Vi kommer inte att godkänna en bygglovsansökan som inte omfattar en bullerutredning för den slutligt valda kraftverkstypen.
Något annat beslut är inte aktuellt och har inte heller varit det. Innan ett eventuellt bygglov beviljas ska det säkerställas att det slutliga valet av kraftverksmodell inte orsakar oskäliga buller-, skuggnings- eller reflektionseffekter som överskrider gällande bestämmelserna.
I en delgeneralplan som direkt styr utbyggnaden av vindkraft bör ingå en bestämmelse om beviljande av bygglov för vindkraftverk. Därför finns också följande text i den delgeneralplan som de förtroendevalda i Kimitoöns kommunfullmäktige ska besluta om:
”Till vindkraftverkens bygglovsansökan ska bifogas en bullerutredning för den valda kraftverkstypen. Innan bygglov beviljas ska det säkerställas att kraftverken inte orsakar buller för den närliggande bosättningen som överstiger bullerföreskrifterna.”
Genom att skrivningen finns anser vi att SFP uppfyllt intentionerna i fullmäktigeavtalet. Vi vill ha en NY bullerutredning som görs på basen av den kraftverksmodell som kommer att väljas.
Klimatförändringen och den globala uppvärmningen är en av vår tids största utmaningar och en av de frågor som oroar de unga mest. Den globala uppvärmningen ska begränsas till max 1,5 grader och Finland ska vara koldioxidneutralt år 2035 skriver SFP i sitt miljöprogram.
Också vi här i vår egen kommun kan på olika sätt bidra till att klimatförändringarna minskar, att använda vindkraft är ett sätt.
SFP i Kimitoöns kommun
Jan-Erik Enestam, gruppordförande
Ghita Edmark, lokalavdelningsordförande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *