Förflytta dig till innehållet

SFP i Egentliga Finland välkomnar förslaget till den nya social- och hälsovårdsreformen

SFP i Egentliga Finland välkomnar de förhandlingsresultat som regeringspartierna har uppnått om social- och hälsovårdsreformen. Det är glädjande att se hur regeringen tagit till sig responsen från remissrundan.

Finansieringsmodellen har ändrats så att maximibeloppet som ett landskap kan förlora är betydligt mindre än tidigare, vilket är viktigt för att kunna trygga en jämlik vård i hela landet.

I den ändrade finansieringsmodellen ges mera tyngd åt ordnande av tvåspråkig service samt för främjande av hälsa och välfärd genast från början av reformen. 

Förslaget förbättrar också situationen för de privata aktörerna. För SFP är det viktigt att privata aktörer på samma sätt som idag är ett komplement till det offentliga, deras möjligheter får inte inskränkas.

De språkliga rättigheterna har beaktats bättre än i tidigare förslag. Varje tvåspråkigt välfärdsområde får en nationalspråksnämnd som har betydande uppgifter och ansvar för minoritetsspråkstjänster, där nämndens ordförande har en automatisk närvaro- och yttranderätt i styrelsen för välfärdsområdet.

SFP i Egentliga Finland gläds åt att det nya förslaget innebär att Egentliga Finlands välfärdsområde får ansvaret för att koordinera samarbetsavtalet för den svenska servicen, vilket i praktiken bl.a. betyder ansvar för att koordinera Kårkulla samkommuns verksamhet.

Västra Nylands välfärdsområde får i det nya förslaget ansvar för att utveckla den svenskspråkiga servicen i de tvåspråkiga välfärdsområdena.

En viktig förutsättning för ett äkta självstyre är beskattningsrätt, så att välfärdsområdet självt kan styra över både utgifter och inkomster. Enligt förslaget införs en landskapsskatt som ska tas i bruk år 2026.

Vi har nu ett förslag till en vårdreform som är väl bearbetad och där man har tagit till sig av utlåtanden och format den till en fungerande helhet. Detta är ett paket som möjliggör fortsatt god och jämlik vård i framtiden.

Kretsstyrelsen

SFP i Egentliga Finland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *