Förflytta dig till innehållet

SFP i Egentliga Finland kräver trygg och säker taxiservice

Åbo Underrättelsers logo

SFP i Egentliga Finland kräver att FPA ger kunden rätt att i mån av möjlighet erhålla tur- och returskjuts med samma taxi, då avstånd eller resetid är långa.

FPA:s och Lounais-Suomen Taxidata – som förmedlar FPA-skjutsarna – tolkar idag konkurrensmyndighetens (KKV) anvisningar på ett både ekonomiskt och miljömässigt ohållbart sätt.

KKV konstaterar i sina anvisningar att det är tillåtet att avvika från konkurrensreglerna om reglerna är ofördelaktiga för konsumenten. Syftet med konkurrenslagstiftningen ska ju vara konsumenten till gagn och inte som med detta beslut, skapa olägenheter och problem för konsumenten.

FPA:s och Taxidatas tolkning av KKV:s anvisningar försämrar kundernas trygghet och säkerhet då kunden fråntas rätten att kunna beställa en tur-returresa med samma taxi. Detta betyder att en kund kan efter ett läkar- eller sjukhusbesök anvisas en taxi med en chaufför som inte talar kundens språk eller ens känner till orten där kunden bor. Därav kommer behovet av följeslagare att öka, vilket i sin tur medför mera kostnader för FPA.

FPA:s beslut med att frånta kunden rätt att använda sig av samma taxi för sina sjukhus- eller läkarbesök strider även mot de klimatneutrala lösningar varje beslut borde beakta. Det kan uppstå situationer att i stället för att en taxi kör tur-retur med en kund, kör två taxin samma sträcka tur och retur, men med en kund med sig bara ena vägen. Dessutom kan den nya tolkningen av KKV:s anvisningar leda till att taxiservicen i glesbygden försämras eller till och med helt upphör.

SFP i Egentliga Finland kräver att Konkurrens – och konsumentverket reviderar sin tolkning av taxilagen (lagen om transportservice) och konkurrenslagstiftningen för att kunder som är i behov av transport, som ersätts av FPA, även i fortsättningen ska ha möjlighet till en trygg och säker taxiservice.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter