Förflytta dig till innehållet

SFP i Egentliga Finland förlorade 1 451 röster jämfört med 2019 – så här förklarar verksamhetsledaren förlusten

Pressbild
en man i grått
Fredrik Jensén, verksamhetsledare för SFP i Egentliga Finland.

I riksdagsvalet 2019 fick SFP i Egentliga Finland 15 238 röster jämfört med söndagens resultat på 13 787 röster, vilket betyder att partiet har förlorat 1 451 röster.

Fredrik Jensén, verksamhetsledare för SFP i Egentliga Finland, säger på måndagsförmiddagen att partiet har gjort en första ytlig analys och att man ska gå igenom siffrorna noggrannare på tisdag.

– För det första är vi mycket glada över att kunna skicka Sandra Bergqvist till riksdagen med ett så här starkt mandat i ryggsäcken, då hon fick 6 728 personliga röster.

Att partiet ändå förlorade så pass många röster förklarar Jensén så här:

– Jag tror säkert att också vårt resultat påverkades av konstellationerna i slutet av valkampen, då det började handla om ett statsministerval. Alla medelstora partier påverkades också av att människor började taktikrösta.

Annorlunda sits nu än 2019

Han påminner också om att läget år 2023 var annorlunda för SFP än vad det var 2019.

– Då hade SFP ingen sittande riksdagsledamot och allt var öppet. Nu hade vi en sittande riksdagsledamot som ville fortsätta. Det har också tidigare visat sig att det inte är lätt att utmana en sittande kandidat.

Hur illa är det då för SFP i Egentliga Finland att förlora 1 451 röster?

– Naturligtvis är det inte bra att förlora röster. Det gäller att fortsätta att jobba och fundera hur vi kan växa i den tvåspråkiga Åboregionen, säger Jensén.

Bergqvist stark också i Åbo

En fråga före valet var hur den starka skärgårdskandidaten Sandra Bergqvist skulle lyckas samla röster i Åbo.

I valet 2019 fanns det flera starka Åbokandidater som Ulla Achrén, som fick 1 275 röster i Åbo, Ida Schauman som fick 1 565 röster i Åbo och Nicke Wulff, som fick 828 röster i Åbo.

I riksdagsvalet 2019 fick Sandra Bergqvist 507 röster i Åbo. Nu tog hon fyra gånger fler, 2 058 Åboröster.

"Allas röster behövdes"

Fredrik Jensén säger att det visar att man också i Åbo är nöjd med hur hon har skött sitt arbete och att man också i Åbo har velat ge henne ett fortsatt förtroende.

– Samtidigt är det viktigt att komma i håg att Sandra Bergqvist inte skulle ha kommit in i riksdagen med bara sina egna röster. Alla kandidaters röster behövdes för att få mandatet, säger Jensén, innan han åker i väg till Oripää och Aura för att plocka ner partiets valaffischer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter