Förflytta dig till innehållet

SFP i Åbo vill verka för ett tolerant, öppet och demokratiskt samhälle

På söndagen den 18 augusti kommer den förbjudna nationalsocialistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, tillsammans med diverse andra högerextrema aktörer, för andra gången i rad att med sin xenofobiska och rasistiska retorik vanhelga minnet av offren för knivhuggningen på Åbo salutorg 2017.
På lördagen den 17 augusti kommer samma högerextrema aktörer att ordna ett seminarium där man med allra största sannolikhet kommer att sprida motsvarande propaganda.
Talarna på dessa två evenemang är delvis de samma.
Det är dessutom uppenbart att programinnehållet inte motsvarar de värderingar vi i Svenska folkpartiet står för och att det inte heller borde vara värderingar som Åbo stad understöder.
Där används bl.a. ord som “väestönvaihto” (“befolkningsutbyte”) – en vidrig högerextremistisk konspirationsteori som går ut på att några odefinierade hemliga aktörer i världen strävar efter att fullständigt byta ut eller ersätta den “europeiska rasen” med invandrare från Afrika – en absurd fantasiprodukt av högsta grad.
Av någon högst märkvärdig orsak har Åbo stad nu gått med på att dessa konspirationsteoretiker, däribland Sannfinländska ungdomsförbundet, får ordna detta “säkerhetspolitiska seminarium” i huvudbibliotekets studio.
Man bör kanske påminna läsarna om att Sannfinländska ungdomsförbundets ordförandes rasistiska yttranden på sociala medier tidigare detta år t.o.m. ledde till att statsstödet för ungdomsförbundet drogs in. Just nämnda ordförande är den som enligt det utgivna programmet på seminariet ska tala om Finlands pågående “befolkningsutbyte”.
Det är helt uppenbart att tillställningens anda inte följer Åbo stads strategiska riktlinjer, än mindre bibliotekets grundläggande principer om öppenhet, jämlikhet och alla människors lika värde.
Stadens ledning har tidigare yttrat att staden inte vill ge synlighet åt högerextrema krafter genom att på något sätt kommentera tillställningen “Kukkavirta 188”, och på detta sätt inte ta någon ställning i frågan överhuvudtaget.
Det är värt att notera att Åbo stad inte heller på minsta sätt tänker stödja eventuella motdemonstrationer.
Beslutet att då tillåta detta seminarium med uppenbarligen samma rasistiska retorik i stadens utrymmen dagen innan ter sig därför mycket märkligt.
SFP i Åbo anser att staden inte bör tillåta att dess lokaler används till att sprida dylik högerextrem propaganda och konspirationsteorier.
Dessutom vill SFP i Åbo fråga beslutsfattarna i Åbo stad om detta är deras uppfattning om hur man som stadens beslutsfattare agerar då man “inte tar ställning”.
Vi har i så fall en helt annan uppfattning hur beslutsfattarna borde agera neutralt i en sådan här situation som på allvar hotar de toleranta värderingar som borde vara grundläggande för den finländska demokratin.
Vi i SFP i Åbo som vill agera för ett tolerant samhälle, där jämlikhet och alla människors lika värde erkänns, anser att det är hög tid att vi tillsammans med Åbo stad agerar mot dylika skadliga och icke-toleranta element i vår västerländska demokrati.
Arbetsutskottet i SFP i Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter