Förflytta dig till innehållet

SFP i Åbo är för bevarandet av Kuppis koloniträdgård

Åbo Underrättelsers logo

SFP i Åbo beslöt enhälligt på sitt möteden 10 augusti 2022 att styrelsen för SFP i Åbo är för bevarandet av koloniträdgården i Kuppis som en kulturhistoriskt viktig stadsodling och grön oas i Åbo.

Beslutet om koloniträdgårdens framtid avgörs snart och det är därför viktigt att agera nu.

Stadsfullmäktige i Åbo kommer under hösten att besluta om en ny generalplan. För att koloniträdgården ska bevaras behöver fullmäktige fatta beslut om att ange detta i generalplanen och inte ge möjlighet för annan verksamhet på platsen för Kuppis koloniträdgård.

Koloniträdgårdar har funnits över hundra år i Finland och har därför ett starkt kulturhistoriskt värde. Koloniträdgården i Kuppis är grundad 1934 och har således länge fungerat som en grön urban oas i Åbo.

I SFP i Åbo är vi för bevarandet av kulturhistoriskt värdefulla områden vid sidan av en genomtänkt förnyelse av stadsbilden, och vi anser att en kombination av bevarandet av kulturhistoriskt viktiga områden, grönområden och nybyggnation skapar en hållbar grund för ett livskraftigt framtida Åbo.

Som ett led i stadens satsningar på miljö och klimat finns det skäl att bevara koloniträdgården i Kuppis, som ett viktigt urbant grönområde för vårt välmående, miljön och berikandet av den biologiska mångfalden.

I SFP i Åbo vill vi verka för att möjliggöra stadsodling i Åbo samt bevara och ytterligare vidareutveckla den kulturhistoriskt viktiga stadsodling som Kuppis koloniträdgård är.

Vi är övertygade om att öppna och livskraftiga stadsodlingar är en viktig resurs för en hållbar framtid och ett gott liv för oss alla stadsbor i Åbo. En satsning på en öppen och livskraftig Kuppis koloniträdgård kommer att ge ett mervärde till hela området, bl.a. det planerade äldre- och serviceboendet Moria, samt för Åbo som helhet.

SFP i Åbo anser att koloniträdgården i Kuppis måste bevaras och stödjas och vi hoppas att beslutsfattare i fullmäktige nu tar sitt ansvar och verkar för ett grönt, livskraftigt, vackert och hälsosamt Åbo genom att bevara koloniträdgården i Kuppis. Det finns stor potential till tillväxt och nybyggnation även utan förstörelsen av Kuppis koloniträdgård.

Styrelsen för SFP i Åbo
med stöd av
Svenska seniorer i Åboland
Kvinnoförbundet i Åbo
Svensk Ungdom i Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter