Förflytta dig till innehållet

”SFP har nog mycket att säga – och vi ifrågasätter en del andra partiers förslag om att befria allt fler kund- och klientgrupper från de olika avgifterna”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Välfärdsområdet. Åbo Underrättelsers artikel om välfärdsområdets fullmäktigemöte i torsdagens tidning (27.10) var olycklig och vilseledande. Enligt artikeln hade SFP ingenting att säga i debatten om klientavgifterna.

Vi hade, och har nog mycket att säga!

På grund av oklarheter i terminologin, som kunde ha orsakat tolkningssvårigheter så beslöt fullmäktige på förslag av Samlingspartiet att ärendet remitteras till ny beredning och förslaget fick understöd.

Vi vill nu klargöra att i detta fall så fick man inte mera hålla inlägg om själva ärendet, utan endast gällande remitteringen. Det handlar alltså om demokratins regler och är en så kallad mötesteknisk fråga.

Visst är det trist att man genom ÅU:s artikel får en bild av att vi som en aktiv fullmäktigegrupp, med representanter på olika nivåer inom beslutsfattandet, inte skulle ha något att säga.

Inom SFP är många för det första mycket oroliga, för att beredningen i detta fall inte varit hållbar med hänvisning till juridiska tolkningar, vilket ledde till att ärendet måste remitteras.

Denna remittering orsakar nu ett extra fullmäktigemöte för att alla kund- och klientavgifter ska vara uppdaterade före årsskiftet.

För det andra, nu när debatten är som hetast gällande klientavgifterna, så ifrågasätter vi från SFP nog en del andra partiers förslag, om att befria allt fler kund- och klientgrupper från de olika avgifterna.

Carina Holm skrev en ledare om detta (ÅU 13.10). I ledaren nämnde man inte välfärdsområdets ekonomiska läge, utan endast vänsterpartiernas åsikter.

SFP vill arbeta för att vi har kvalitativa social- och hälsovårdstjänster och på en sådan nivå att alla får en så bra vård som möjligt.

Vi vill även påminna de andra partierna om att välfärdsområdet inte har beskattningsrätt och kassan är rätt så tom. Styrelsens beslutsförslag är att alla personer som har grundpension och utkomststöd befrias från avgifterna. Även de som försvarat vårt land i krigen så som veteraner, krigsinvalider och minröjare får befrielse.

Alla unga är mycket viktiga för oss och bör få sin vård av sakkunniga, som redan har en koppling till dessa studerande.

Vi vill se att Stiftelsen för studenthälsan SHVS bär sitt ansvar och erbjuder våra studerande en så kvalitativ vård som möjligt. Alla studerande inom andra stadiet har även rätt till gratis studerandehälsovård.

SFP är ett ansvarstagande parti och har människan i fokus.

SFP vill arbeta för en kvalitativ service på båda inhemska språken och värna för en hållbar ekonomi.

SFP är nog redo att hålla sitt anförande på nästa möte, då själva ärendet kommer till behandling.

Åsa Gustafsson
Ordförande för välfärdsområdets fullmäktigegrupp

Niklas Guseff
Välfärdsområdets styrelsemedlem
SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter