Förflytta dig till innehållet

SFP behövs mer än någonsin

ung man med kavaj

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I skrivande stund pågår regeringsförhandlingarna på Ständerhuset redan den sjätte veckan. SFP är som bekant med i förhandlingarna, tillsammans med Samlingspartiet, Sannfinländarna och Kristdemokraterna.

SFP har fått mycket synlighet under den här processen. Vår roll har varit intressant ur flera perspektiv, främst politiska. Vi har en liberal och borgerlig värdegrund som bär oss också här. Jag vill understryka att förhandlingarna än pågår så inget program finns än.

För mig själv är det första gången jag är med i regeringsförhandlingarna, eftersom dom är på hälft kan jag förstås inte avslöja nånting när det gäller innehållet. Att vara med på regeringsförhandlingar är en tidskrävande process som kräver mycket av alla förhandlare. Att sitta långa dagar i ett mötesrum, flera veckor i sträck med få lediga dagar kräver mycket krafter och ork av alla.

Jag har personligen medverkat vid det bord som diskuterar vården samt välfärdsområdenas och kommunernas ekonomi. Helheten är ekonomiskt väldigt omfattande. Vi är alla medvetna om de kriser som finns inom vården och som påverkar allas vardag. Det här kräver lösningar.

Att medverka i regeringsförhandlingarna är ett viktigt uppdrag. Det är där du kan påverka hur Finland ska utvecklas under de kommande åren. Det att flera partier, med olika syn på många frågor, tillsammans kommer överens om ett program som ska verkställas, är samtidigt en symbol för vårt flerpartisystem.

I förhandlingarna representerar vi olika partier, med olika värdegrund och olika åsikter. Tillsammans försöker vi hitta kompromisser som alla kan acceptera.

I de grupper som förhandlar på Ständerhuset finns inte enbart heltidspolitiker och politiska tjänstemän. Flera partiaktiva ställer också upp vilket gör processen omfattande också på det privata planet för många.

När man spenderar så mycket tid tillsammans blir man förstås mer eller mindre sammansvetsade.

Under de senaste veckorna har jag tillbringat mycket mer tid med människorna i min förhandlingsgrupp än med någon annan. Det här beskriver intensiteten i förhandlingarna – som pågått från den andra maj.

Förhandlingarna innehåller en massa politik och förstås en del spelande. En äldre ledamotskollega sade åt mig att jag ska skriva dagbok från regeringsförhandlingarna, och det har jag också gjort. Kanske den tiden kommer när jag också här kan öppna upp alla olika skeenden under dessa veckor.

Inkommande helg kommer det att bli ett kort avbrott i regeringsförhandlingarna då SFP samlas till partidag i Tammerfors.

Det är bra att vi har chansen att samlas och diskutera vår situation.

SFP:s roll i regeringsförhandlingarna har förstås lett till en diskussion också inom partiet. Själv tycker jag diskussionen bevisar en sak – SFP och vår politik, med våra värderingar, behövs mer än någonsin för Finlands bästa.

Jag har varit medlem i SFP i tio års tid och kan inte komma ihåg en enda gång då intresset för SFP har varit så stort. Vi behöver mittenpartier som SFP som kan bygga broar när politiken polariseras. Nu mer än någonsin.

Här kan du läsa fler kolumner av Henrik Wickström.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter