Förflytta dig till innehållet

SFP: Åbo borde få ett kemimuseum till Johan Gadolins ära

Ett gult envåningshus.

Huset till höger är det hus som Johan Gadolin byggde i slutet av 1700-talet och där han hade sitt laboratorium.  ÅU-foto


Arvet efter Johan Gadolin bör bevaras, anser Svenska folkpartiets fullmäktigegrupp i Åbo.
Gruppen kommer i kväll vid Åbo stadsfullmäktiges möte att lämna in en motion om att Åbo bör grunda ett kemimuseum.
Johan Gadolin verkade som professor i kemi vid den Kungliga Akademien i Åbo 1797-1822 och kallas för kemins fader.
Hans experimentella försök ledde till att han fann grundämnet yttrium och grundämnet gadolinium har fått sitt namn efter Johan Gadolin.

Byggnaden från 1700-talet finns kvar

För att antal år sedan tog professor emeritus Timo Soikkanen och Åbosamfundet initiativ till att återställa Johan Gadolins laboratorium i sin ursprungliga form.
Gadolins laboratorium, som fanns i en fastighet som han själv byggt i slutet av 1700-talet står fortfarande på sin ursprungliga plats på adressen Klostergatan 5.
Byggnaden är kulturhistorisk värdefull och kunde renoveras och återställas och fungera som ett museum Johan Gadolin till ära, anser SFP.

Nybygge planeras på tomten

De färskaste planerna går ut på att planera tomten för nybygge dock så att den ursprungliga laboratoriefastigheten skulle skyddas.
Staden har ändå i detta skede inga planer på att inrätta ett museum i byggnaden.
I fjol fick Johan Gadolins bibliotek vid Åbo akademi nationell värdsminnesstatus.
Samlingen är unik och omfattar ca 3200 band av olika slag: äldre pergamentband och halvskinnband samsas med billiga blå pappband. Det äldsta verket i samlingen är tryckt 1500, Acta Hamburgensa, ett teologiskt verk på tyska.

Samlingen vid Åbo akademi är unik. ÅU-foto.


Labbutrustning borde tas tillvara 
Åbo Akademis ämnen för kemier har verkat i tiotals år i byggnaden Gadolinia vid Porthansgatan.
Ett nybygge vid Henriksgatan kommer att innebära att fastigheten Gadolina antingen renoveras för andra ändamål eller rivs.
När det för Åbo akademi och Åbo universitet gemensamma nybygget Aurum (tidigare Juslenia) blir färdigt flyttas också Åbo Akademis verksamhet för naturvetenskaper och teknik från fastigheten Axelia (I och II) invid Biskopsgatan till nybygget.
I olika förråd finns ett stort antal laboratorieutrustning som borde tillvaratas och som på ett utomordentligt sätt kunde placeras i ett Gadolin -museum i det ursprungliga Gadolinlaboratoriet vid Klostergatan.
För finansieringen av ett museiprojekt av denna dignitet borde det finnas möjligheter att samarbeta med både stiftelserna för Åbo akademi och Åbo universitet samt själva universiteten och kemiska och tekniska föreningar som värnar om bevarandet av ett kulturarv av detta slag, skriver SFP i sin motion.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter