Förflytta dig till innehållet

Sexolog i Kimito håller gärna lektion i skolan

Privat

Det finns stor okunskap, sådant som genast kunde förbättra kvaliteten på människors sexliv, säger Satu Söderström.


Sexologen Satu Söderström i Kimito är vad hon vet den enda på finlandssvenskt håll som har både samtalsterapi och kurser.
I mottagningen för samtalsterapi, som hon startade i Kimito i somras, har hon gott om klienter med olika sexrelaterade problem. Beträffande kurser är efterfrågan stor, härnäst blir det en kurs för par. Där får man lära sig lyssna på vad den andra vill – det behöver kanske inte gå till som alltid förut.
– Vi ska öva oss på att säga högt det vi vill. Finländare är väldigt tysta då de har sex, bara väntar att den andra ska förstå. Jag tycker också det är ett stort problem att ingen vet vem som är mottagaren och att många kvinnor har så svårt att gå in i njutningen. Jag hade som klient en ung kvinna som tyckte att sex var så tråkigt att hon spelade mobilspel på sin telefon under tiden, men hon var så spänd att hon bet ihop tänderna och spände musklerna i hela kroppen.
– Så ska det ju inte vara. Det borde finns någon sorts grundkurs för alla. Jag håller gärna en lektion i skolorna om någon ber mig, säger Söderström.
–  Det viktigaste är att förklara att ingen ska tvingas till något, inte till analsex och inte till något annat. Och så ska man vara ärlig. både mot sig själv och mot partnern. Även om det kan vara svårt.
Du har också startat en kvinnogrupp, hur går det med den?
– Jo, det är tre-fem kvinnor som regelbundet samlas för att i tryggt sällskap resonera om sådant som känns jobbigt att bära ensam. Flera är välkomna. Jag tycker kvinnor behöver extra mycket stöd eftersom deras kroppar går genom så mycket med graviditeter etcetera. 
– Men visst skulle män också behöva diskutera – och till exempel få veta att orgasm för mannen inte är det ögonblick då sperman kommer. Det är bara en reflex. Orgasmen kan pågå mycket längre, både före och efter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter