Förflytta dig till innehållet

Service på svenska ska inte ses som en självklarhet – ”Då förvaltningen ses över är de svenska strukturerna alltid i fara”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Svenskan. Finland är ett tvåspråkigt land och idag uppmärksammar vi Svenska dagen. Under hela veckan ordnas olika evenemang och tillställningar med vilka man vill lyfta upp landets tvåspråkighet och det svenska språket i Finland.

Personligen anser jag att tvåspråkigheten hör till de finaste vi har i Finland. Det är unikt att vi är ett land där vi har två nationalspråk. För mig personligen är tvåspråkigheten en viktig fråga. Jag är själv tvåspråkig och det har varit en rikedom att få växa upp i en familj med två språk närvarande.

Då man läser tidningarnas insändarspalter och när vi på Folktinget granskar den respons vi får från svensktalande i Finland, är det värt att stanna upp och se upp hur servicen inom det offentliga fungerar på svenska. Jag får varje vecka respons om bristfällig service på svenska inom vården men även inom annan offentlig service. Trots att det kan verka som enstaka fall, är det viktigt för oss som samhälle att se på dessa kommentarer ur ett större perspektiv

I Finland har vi genomfört eller håller på att genomföra stora förvaltningsreformer. Förvaltning kan verka tråkigt men det är grunden till det att varje enskild indvid blir rättvist behandlad inom det offentliga, även då det kommer till den svenskspråkiga servicen. Vårdreformen drogs igenom och i flera delar av Svenskfinland blev svenska språket i förvaltningsadministrationen ett minoritetsspråk medan det tidigare i kommunerna kunde vara ett majoritetsspråk.

Arbetet i välfärdsområdena har kört igång men redan nu kan vi se oroväckande signaler. Trots lagstadgade nationalspråksnämnder har man gått in för att minimera svenskan i förvaltningen. I en ny organisation med flera uppdrag finns det en risk att det svensk språketn glöms bort. Redan innan vårdreformen fanns det utmaningar med servicekedjor på svenska.

Då förvaltningen ses över är alltid de svenska strukturerna i fara. Därför hoppas jag att man efter det första året i alla tvåspråkiga välfärdsområden gör en utvärdering angående den svenska servicen. Samtidigt hoppas jag att man inom den högsta ledningen även har förståelse för att det svenska språket inte är en börda.

Vi på Folktinget vill fortsätta följa upp utvecklingen gällande de utmaningar som vårdreformen skapat. Likaså ser jag att Folktinget har ett viktigt uppdrag i att följa med hur reformen angående arbets- och näringstjänsterna fortskrider i det tvåspråkiga Finland. Kommunerna och välfärdsområdena står inför utmanade ekonomiska tider och då måste även ekonomin anpassas. Man får hoppas att det inte ska föranleda att de svenska strukturerna försämras.

Svenska dagen och svenska veckan är bra tillfällen för att berätta om landets tvåspråkighet. Det är viktigt att vi skapar en atmosfär där man vågar använda svenska.

Du behöver inte tala språket perfekt och även misstag hör till. Det är attityden som gäller. Likaså är det viktigt för oss svenskspråkiga i Finland att använda språket offentligt.

Vi ska vara stolta över vårt språk och vår identitet som är viktiga delar av hela Finland.

Henrik Wickström
Ordförande för Svenska Finlands Folkting
Riksdagsledamot, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter