Förflytta dig till innehållet

Det ser mörkt ut för Ålands ejderstam

Arkiv/Erkki Santamala
Fåglar
För två år sedan lämnades medborgarinitiativet ”Skydda sjöfågelstammen” till lagtinget.
Av 1 145 stycken häckande ådor vid Ålands största ejderkoloni på Lågskäret överlevde endast 25 ungar i år. Det visar Ålands fågelskyddsförenings statistik. På Båtskären, som övervakas av Ådans vänner,…

Ja, jag vill läsa mer!

Prova nu ÅU Surf 12,95 € / mån

Redan prenumerant?

Dela artikeln

3 kommentarer: “Det ser mörkt ut för Ålands ejderstam

  1. Peter Rosendal skrev

    Vet inget om eventuell vintermatning. Men hjortdjursjakten som slutar 15 februari, gör ju att örnarna, inte behöver flytta efter maten. Vilket gör att vinterdödligheten bland örnarna blir mycket lägre. Det kan skapa en obalans, vilket jag tror. När de kan äta slaktrester nästan hela vintern.

  2. Jarl Ahlbeck skrev

    Sällan ser man numera söta sjöfågelfamiljer. Men över nästan varje holme svävar ett par (vintermatade?) havsörnar. Så går det när den välmenande människan försöker styra naturens gång på fel sätt. Kan på sätt och vis jämföras med vintermatning av vitsvansad hjort.

  3. Inger Westerlund skrev

    Vi har haft så många olika ” räddningsprogram” för utrotningshotade djur, havsörn, säl osv. Varför verkar det vara så svårt att få igång något för att rädda den vackra, sympatiska ejdern som verkligen är en viktig del av vår fina skärgårdsmiljö. Det verkar till och med vara svårt att fastställa orsaken till den drastiska minskningen. Detta gäller också Åbolands skärgård.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter