Förflytta dig till innehållet

Semestertider

Jag jobbar på som en galning just nu. Denna fredag före jag på måndag 12.7. inleder en treveckors ledighet betyder en sen jobbkväll som högst antagligen leder till ett fortsatt arbetande ännu på lördagen. Jag måste få allt gjort så att jag sedan i lugn och ro kan semestra utan att behöva tänka på allt som blev ogjort.

En bokförares liv består av olika deadlines längs med året. Varje månad den tolfte skall momsredovisningarna vara framme hos skattmasen. Annars blir det förseningsavgifter vilket man med alla medel vill undvika för det drabbar ju kunderna. Den bästa mätaren är nöjda kunder, står det på min anslagstavla.

Plötsligt slår det mig att jag har en till deadline. Det är min tur att skriva Spaltartexten till nästa fredags världsblad, ÅU. IIIK!! Bäst att ”ta till pennan” med en gång.

Denna sommar har jag redan semestrat en vecka. Den spenderades i Ruka-environgerna tillsammans med barn, blomma, barnbarn och två fina vänner. Jag har inte på långa tider tagit mig fram med apostlahästarna så många steg såsom under den veckan.

Det finns en massa olika vandringsleder i trakterna av Ruka vilka vi såklart provade på. Jag blev som vanligt hänförd av naturens under med forsar, höga berg och djupa dalar. Vilken fin vecka vi hade! Jag planerar in en ruskavandring Hetta-Pallas. Får se om den blir av eller stannar vid planeringsstadiet. Man vet aldrig.

Denna semester inleder jag med en roadtrip tillsammans med en annan god vän. Vår färd tar oss till Tankar utanför Karleby. Fyrsamhället har funnits på vännens bucket list en längre tid och jag är inte sen med att följa med. Jag vet redan att jag kommer att bli tagen också av omgivningarna där.

Naturen i hela sin härlighet är något av det finaste vi har. Tyvärr glömmer vi ibland i vår välfärd att vårda denna gåva med varsam hand. Kanske min följande Spaltarkria handlar om just det.

Jag och min familj har förmånen att besitta en del av Houtskär Berghamn; en ”halvö” kallad Moderholm. Här har Uffes (min man) förfäder lagt sina bopålar redan på 1800-talet. Vi funderar ofta på hur man levde och verkade dåförtiden.

Livet gick nog inte ut på deadlines. Det är helt säkert. Snarare lade man såklart stor vikt vid att skaffa föda. Fisket, jakten av såväl småvilt som sjöfågel och inte att förglömma jakten på säl, var sysslor som upptog en stor del av årets dagar. Var det bättre förr, kan man fråga sig?

När ni läser det här har jag redan landat på Moderholm. Sannolikt sitter jag lä för landhuset och följer med de två måsungarnas och måsmammans liv. Ungarna sprattlar omkring i viken, söker sig upp på land för att invänta en måltid.

Jag tar dagen som den kommer, planerar inget i detalj och tillåter mig själv att göra ingenting. Det är för mig att ta igen mig, att ladda batterierna så att det finns ork till vardagens möda och besvär. Nånej! Inte består vardagen ständigt av varken möda eller besvär. Vardagen är trygg med sina rutiner.

Men visst är semestertider fina tider i all sin enkelhet, som i mitt fall. Hoppas också din semester ger dig ork och kraft. Man måste inte alltid prestera. Man får också lata sig. Det är bra att komma ihåg!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter