Förflytta dig till innehållet

Se upp för älgar i trafiken

Arkiv/Kaj Eriksson

Se upp för älgar i trafiken. Hösten är en tid då många älgar och hjortar rör sig mer än vanligt, vilket kan leda till farosituationer i trafiken. ÅU-foto

Nu gäller det att vara extra uppmärksam i trafiken för att undvika hjortdjurskrockar.

Hjortdjurens aktivitet och rörlighet är stor särskilt under hösten. Brunsten gör att älgarna rör sig mera under september–oktober. Motsvarande sker med andra hjortdjur under senhösten. Hjortdjurens vandring till vinterbetesområdena inleds också så småningom.

Hjortdjuren är särskilt aktiva i gryningen och skymningen. Då är det extra viktigt att vara uppmärksam i trafiken.

Då dimma och regn minskar sikten lönar det sig extra mycket att sänka hastigheten så att man hinner väja om ett hjortdjur dyker upp på vägen.

Det är också bra att komma ihåg att flera djur kan röra sig tillsammans. Efter en individ har korsat vägen kan det komma ännu flera djur.

Kom i håg att sänka din hastighet då du kommer till en hjortdjursolycksplats. Varna den övriga trafiken om du kommer först till platsen. Ta hand om skadade personer enligt din kunskap och förmåga och försäkra dig om att olyckan har anmälts till nödcentralen.

Ha alltid viltolycka-märket med dig i bilen. Där finns det anvisningar om hur man agerar i en storviltskollision. Med viltolycka-märket kan du också markera kollisionsplatsen, vilket underlättar efterspelet av en kollision och till exempel att söka efter ett skadat djur. Viltolycka-märket binds fast på en synlig plats som kan upptäckas då man kör bil. Märket kan skrivas ut via Finlands viltcentrals webbsidor.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter