Förflytta dig till innehållet

Se Åbo från vattnet i sommar – i egen eller hyrd båt

Robin Sjöstrand
Bild från en båt på Aura å, med Domkyrkan längst bort och Biblioteksbron i förgrunden.
När man närmar sig centrum med båt växer det gamla Åbo snabbt närmare, med Domkyrkan och de äldre torgen i närheten.

Det är samma, men ändå inte, att se Åbo från Aura å. Det är samma byggnader, samma stämning, men lite mera på avstånd. Är man på väg ut från stan i riktning hamnen, märker man tydligt hur ån breddar sig och efter ett tag breder sig åmynningen och bakom den Bocksundet och Långvattnet ut sig och ån kantas av segelbåtar med höga master och lyftkranar.

Kommer man längs ån den motsatta vägen, på väg in till centrum, märker man i stället hur staden långsamt kryper närmare och tätare, för att slutligen utformas till den gamla delen av Åbo, med domkyrka, kullerstenstorg och gamla byggnader.

Har man inte en egen båt att uppleva det här med finns sedan sex år tillbaka möjlighet att hyra båt vid Lilltorget i Åbo, och det är en möjlighet som utnyttjas mycket.

– Vi har fyra båtar och under juli månad förra året var de uthyrda 206 gånger sammanlagt, berättar Rony Venäläinen , som ansvarar för uthyrningen hos firman Låna.

Bild från en båt på Aura å bredvid skeppet SigynRobin Sjöstrand
Innan ån mynnar ut i Erstan kantas den av stora segelfartyg och industrikranar och ger en helt ny känsla av Åbo

Det finns inga andra begränsningar på hur båtarna får köra än att de inte får köra vidare uppströms från Dombron, då djupet inte räcker till, eller ut i Bocksundet mot Runsala. I övrigt är det fritt fram att röra sig överallt på vattnet, så länge man följer väjningsreglerna på sjön, förstås.

– Den som hyr båten ansvarar själva för den under tiden den är uthyrd.

Kunderna är allt från svensexegäng till familjer och äldre par, berättar Venäläinen.

– Det passar alla som vill njuta en stund på ån. Det är vanligast att folk hyr en eller två timmar, men man kan ha båtarna längre än så om man vill, säger han.

Båtarnas maxhastighet är sex kilometer i timmen, vilket också är hastighetsbegränsningen i ån. Alkohol är inte förbjudet i båtarna, men den som kör måste vara nykter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter