Förflytta dig till innehållet

SDP: Samppalinna-grälet avslöjar brister i planeringen

Heikki Sankari, verksamhetsledare i stödföreningen för Samppalinna sommarteater, berättar om föreningens åsikter för stadsutvecklingssektionens medlemmar.


SDP i Åbo kritiserar de brister i stadsplaneringen som bråket om Veritas nya kontorsbyggnad, enligt partiet, har avslöjat.
Pensionsförsäkringsbolaget Veritas är intresserat av att bygga ett nytt huvudkontor på adressen Paavo Nurmis allé 3, något som upprört grannen Samppalinnas sommarteater och invånare i området.
Tomten har länge varit en del av parken. Stödföreningen bakom sommarteatern har också erbjudit sig att köpa tomten för samma summa som Veritas erbjudit, 1,6 miljoner euro.
Veritas och stadens förhandlingar har trots allt kommit så långt att stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion – som ska fatta beslutet – inte kan beakta stödföreningens bud.
I stället ska sektionen godkänna ett föravtal med Veritas, som sedan leder till en detaljplaneändring som kan sluta i en affär, eller så inte.
Det är det här som irriterar SDP i Åbo. Enligt partiet fick beslutsfattare och stödföreningen, som för tillfället hyr tomten, reda på affären genom medierna.
Om sektionen godkänner föravtalet binder man stadsmiljönämndens händer, menar SDP i ett pressmeddelande.
Partiet uppmanar därför stadens ledning att producera en lista över tomter som kan erbjudas till näringslivet. De här skulle sedan godkännas på förhand.
Den ansvariga nämnden ska styra markanvändningen innan staden ingår föravtal eller genomför markaffärer, kräver SDP.
LÄS OCKSÅ: Motståndet växer mot Veritas byggplaner i Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter