Förflytta dig till innehållet

SBV startar ordlekis för vuxna

Litteraturvänner. Bror Rönnholm som ska leda den nya gruppen och Rachel Nygård-Taxell, styrelseordförande för SBV. Foto: Anja Kuusisto

Svenska bildningens vänner har redan nu en mångsidig litterär verksamhet i Åbo, och en poesigrupp i Pargas, men det hindrar inte SBV från att starta upp ännu en grupp, nämligen en skrivargrupp.

Det blir poeten, ÅU:s tidigare kulturedaktör, Bror Rönnholm som leder gruppen som samlas första gången den 13 september.

– Vi har valt att kalla gruppen ”Min poesi – Ordlekis för vuxna”, säger Rönnholm, ett medvetet val för att betona att man inte behöver ta det så allvarligt.

Den här skrivargruppen siktar inte så högt som Åbolands litteraturförenings eller Akademins skrivarverkstäder.

Rönnholm säger att han tror på en rätt deltagarstyrd verksamhet. Hur verksamheten sist och slutligen utformas återstår alltså att se, men åtminstone i början ger han också deltagarna vissa skrivaruppgifter som dels utförs under kursen, dels hemma.

– Gruppen startas för att efterfrågan på skrivvägledning har funnits, säger SBV:s styrelseordförande Rachel Nygård-Taxell.

I detta nu har SBV litteratur-, poesi- och lyrikgrupper som läser och analyserar texter, dessutom finns gruppen Bokslukarna där man delar läsupplevelser med andra, och gruppen Högläsarna, en grupp som läser böcker för boende på Hemmet.

Men om skrivklådan drabbat en finns alltså en ny möjlighet till att få inspiration och stimulans av likasinnande.

Nygård-Taxell betonar att hon är glad att styrelsen lyckades värva Rönnholm för uppdraget som gruppledare.

– Jag hoppas jag kan stimulera deltagarna till kreativitet, att hitta kreativ glädje i det poetiska språket, säger Rönnholm.

Han framhåller att det finns väldigt lite måsten i skrivandet; man kan få tips och råd om hur andra gör men när det gäller poesi är det strängt taget möjligt att leka med ord nästan hur som helst.

Rönnholm som har gett ut flera diktböcker säger att poesin i dag lever lite i marginalen, den är en litterär form som varken står högt i kurs hos förlagen eller bokhandlarna.

– För egen del har jag legat lite lågt med skrivandet på senare år. Vem vet, kanske kursen kan inspirera mig också, säger Bror Rönnholm glatt.

SBV:s Ordlekis för vuxna

  • Platsen är reserv-Gillesgården, det vill säga Universitetsgatan 15, gå in genom porten.
  • Den första träffen är onsdagen 13.9 klockan 14–16. Tre-fyra onsdagar är planerade som inledning på kursen.
  • Kursen är avgiftsfri för deltagarna.
  • Förhandsanmäl gärna intresse till bror.ronnholm@gmail.com
  • Svenska Bildningens Vänner är en registrerad förening grundad 1880 som i dag har 100-tal aktiva medlemmar i sydvästra Finland, med tyngdpunkt på Åbo. SBV:s verksamhetsformer är litteratur, sång och musik, man driver tillsammans med Arbis Blåslaget och besöker i grupp teater-, konsert- och dansföreställningar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter