Förflytta dig till innehållet

Förmedlare tror på ökad efterfrågan och för litet utbud av bostäder

Sb-Hem förutspår en livligare bostadsmarknad med brist på bostäder som följd.

Enligt förmedlarkedjan Sb-Hem finns det en risk för ökad obalans mellan utbud och efterfrågan på bostadsmarknaden. Ökningen i antalet bostadsaffärer begränsas av att efterfrågan överstiger utbudet.

Denna obalans kommer att öka ytterligare under hösten och slutet av året, då bostadshandeln förväntas få ett kraftigare uppsving och alla redan och snart klara nybyggen som nu är till försäljning sannolikt kommer att ha blivit sålda.

– Enligt Etuovi.coms statistik har efterfrågan ökat avsevärt sedan slutet av förra året. I januari aktiverades 39 procent fler sökvakter på Etuovi.com än i oktober–december 2023 i genomsnitt. Antalet sökvakter började öka kraftigt i januari i alla de största städerna i Finland och nu ligger de på den högsta nivån på två år. Detta visar att det finns en vilja att köpa och byta bostäder och det har funnits en undertryckt efterfrågan redan länge. Det råder brist på bostäder som motsvarar efterfrågan på marknaden, säger Jukka Rantanen , vd för Sb-Hem.

Enligt Rantanen blir det svårt att undvika en situation där efterfrågan överstiger utbudet under slutet av året.

– Efterfrågan och antalet bostadsaffärer förväntas öka ytterligare ju längre in på året vi kommer. Dessvärre är utvecklingsriktningen i fråga om utbudet en annan. Antalet säljobjekt minskade relativt mycket särskilt under sista kvartalet i fjol, då antalet bostadsaffärer ökade avsevärt på grund av att förstabostadsköparna blev aktivare, säger Rantanen.

Produktionen av nya bostäder står så gott som stilla, och detta är den största anledningen till att obalansen mellan utbud och efterfrågan ökar. För att bostadsmarknaden ska fungera krävs det en tillräcklig nyproduktion. Enligt uppskattning kommer det att finnas 4 500–5 000 nya bostäder som säljs via mäklare i Finland i vår. Tills vidare tillgodoser utbudet efterfrågan relativt bra. Men senast i slutet av året kommer de redan eller snart klara nybyggena som nu är till försäljning att ha hittat sina köpare, och bristen på nya bostäder på marknaden börjar bromsa upp ökningen i antalet bostadsaffärer.

Ökning med 15 procent

På SB-hem förutspår man att handeln med begagnade bostäder kommer att öka i Finland med 15 procent och priserna med i genomsnitt 2 procent i år.

– En uppgång för bostadshandeln stöds av förväntningarna på en lägre räntenivå och konsumenternas stärkta köpkraft, vilka hör till de viktigaste drivmotorerna för bostadshandeln, säger Henna Mikkonen , chefsekonom inom Sparbanksgruppen.

– Utan obalansen mellan utbud och efterfrågan skulle antalet bostadsaffärer mycket väl kunna öka ännu mer i år än vad vi förutspår, säger Rantanen.

Mätt i antalet bostadsaffärer var januari den sämsta januarimånaden på 11 år i Finland. Men februari har redan varit en betydligt mer aktiv månad på bostadsmarknaden är januari

– Jag tror att förstabostadsköparna kommer att återvända till marknaden under våren. Ytterligare en tid erbjuder marknadsläget förstabostadsköpare möjligheter att pruta på försäljningspriset på små bostäder och därigenom få samma nytta som befrielsen från överlåtelseskatt gav fram till årsskiftet. I höst kan läget mycket väl vara ett annat, då de investerare som är intresserade av små bostäder senast återvänder till marknaden, säger Rantanen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter