Förflytta dig till innehållet

Sätt nazisterna på plats!


Den 18 augusti, på årsdagen för terrorattacken på Salutorget, tänker nazister marschera i Åbo.
Läs den meningen på nytt. Blir du upprörd? Bra, för det är nog nu. Vi måste sluta böja oss bakåt för att i yttrandefrihetens namn tolerera intoleranta som, hade de makten, skulle beröva oss den friheten.
Det handlar om Nordisk motståndsrörelse (NMR), en nazistisk icke-registrerad förening vars medlemmar gjort sig skyldig till bland annat mord och misshandel.
Rörelsen protesterar mot de stundande domstolsförhandlingarna i Åbo hovrätt i slutet av augusti som kan komma att förbjuda NMR.
Tingsrätten i Birkaland förbjöd NMR i fjol, men rörelsen överklagade domen och Åbo hovrätt förkastade Polisstyrelsens yrkan om att NMR ska åläggas ett verksamhetsförbud tills ärendet behandlats i hovrätten.
Hovrätten motiverar beslutet med att ett verksamhetsförbud inte skulle ha någon effekt på en oregistrerad förening.
Vi påstår inte att vårt juridiska kunnande överträffar hovrättens, men vi uttrycker förvåning och oro.
Vi är förvånade, eftersom Polisstyrelsen bevisligen anser att ett verksamhetsförbud skulle ha effekt. Det är knappast orimligt att anta, att hade ett verksamhetsförbud gällt så hade NMR knappast kunnat skylta med att man tänker marschera i Åbo – än mindre förverkliga planerna.
Vi är oroliga, för om Åbo hovrätt anser att ett verksamhetsförbud inte har effekt, vad kommer den då att anse om en yrkan om att förbjuda NMR?
Vi utgår från att hovrätten går emot sin egen logik och totalförbjuder den nynazistiska rörelsen.
Innan hovrättens dom, och om NMR:s demonstration blir av, står allmänheten, medierna och polisen inför ett dilemma – hur hantera att nazister marscherar på våra gator?
Klart är att mötesfrihet råder och NMR endast behöver anmäla för polisen att man tänker demonstrera.
Polisen har å sin sida möjligt att bedöma hur demonstrationen kan genomföras på säkrast möjligast sätt. Lagen om sammankomster ger polisen rätt att avbryta en demonstration, till exempel om säkerheten inte kan garanteras eller om demonstrationen orsakar ”avsevärd olägenhet”.
När NMR demonstrerade under Almedalsveckan på Gotland fick den svenska polisen kritik för att man inte ingrep trots att nazisternas närvaro upplevdes som hotfull (NMR-medlemmar misstänks också ha gjort sig skyldiga till misshandel).
Polisen förklarar sitt agerande med att det krävs ”svårare oordning”, det vill säga upplopp, för att man ska kunna avbryta en demonstration.
För polisen i Åbo kommer situationen att vara jämförbar.
NMR:s existens är i sig en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Vi har trots allt att göra med en rörelse som förnekar Förintelsen, som rangordnar människor i raser och som direkt och indirekt gjort sig skyldig till grova våldsbrott.
Men så länge som Birkalands tingsrätts dom inte vunnit laga kraft, så länge som hets mot folkgrupp och ärekränkning är målsägandebrott, och så länge som NMR inte tar till fysiskt våld är det polisens skyldighet att säkra nazisternas rätt att demonstrera.
Tyvärr, men så är det.
Mediernas dilemma är det här: de är skyldiga att rapportera om att nazister marscherar men blir i samma veva en del av NMR:s mediestrategi.
Till SVT (12.7) säger Christer Mattsson, forskare och föreståndare på Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet, att mediebevakningen inte hjälper NMR att värva medlemmar – det sker ansikte mot ansikte – men nog att sprida rädsla och störa demokratin.
Nyhetsmedier fungerar ofta som ett förstoringsglas. Det beskrivna kan framstå som större än det i verkligheten är. NMR kan också komma att mobilisera leden inför den 18 augusti, försöka verka starkare än vad man är.
Vi påpekar inte det här för att tona ner det hot som nazismen utgör, men det är viktigt att nyhetsredaktioner och -konsumenter förstår nazisternas strategi.
För journalister gäller det att placera demonstrationen i ett sammanhang, ge perspektiv och aldrig glömma hurdan ideologi det är som kommer till uttryck.
Slutligen allmänheten. Hur ska den majoritet som värnar om demokrati och som förstår vad yttrandefrihet på riktigt innebär agera?
Svar: genom att hylla dessa, genom att vända nazisterna ryggen och på så sätt visa var de hör hemma – inte i det öppna samhället utan i sin egen ideologiskt gyttjebruna pöl.
Åbo stad informerar nästa vecka om hur man tänker uppmärksamma årsdagen av terrorattacken på Salutorget.
Vi förväntar oss en sober minnesstund som hedrar offren. Här finns också alla chanser att visa vad terrorattacken inte gjorde: den söndrade inte, den ingöt inte skräck och främlingshat.
Om nazisterna marscherar på årsdagen blir det ännu viktigare att säga detta – och det ska sägas högt, öronbedövande – för NMR:s mål är som terroristernas: att påtvinga demokratier en omänsklig samhällsordning.
Därför måste vi, för att citera filosofen Karl Popper, i toleransens namn hävda rätten att inte tolerera de intoleranta.

Dela artikeln

En kommentar: “Sätt nazisterna på plats!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter