Förflytta dig till innehållet

Satsningar gynnar hela Åbo, enligt Samlingspartiet: ”Investeringar är nödvändiga för staden”

Stefan Holmström
Kvinna på strandgata
Samlingspartiets mål är att det på sikt skulle vara möjligt att sänka skatten i Åbo, säger Sini Häkkinen.

Det behövs mod att investera, för det är så framtida skatteintäkter tryggas, säger Sini Häkkinen, ordförande för Samlingspartiet i Åbo.

– Det kommer en tid efter coronaepidemin. Stora stadsutvecklingsprojekt är nödvändiga för att vi verkligen ska vara en del av den så kallade tillväxttriangeln, Åbo-Tammerfors-Helsingfors. Vi måste svara på tillväxtutmaningar genom att själv bidra till tillväxten.

Som exempel nämner Häkkinen Vetenskapsparkens lock, det vill säga den helhet som ska byggas över motorvägens ända och sammanbinda Kuppis och Österås. Tillsammans med ån, torget, resecentret och bangården stärks staden dragningskraft.

– Vi har 40 000 studerande och måste hänga med för att de inte ska lämna staden.

För att det ska ske måste också daghemmen och skolorna vara i skick, säger Häkkinen. Den internationella skolans framtid är också viktig.

”Hela staden gynnas”

Samlingspartiet är det parti som också är redo att gå med i projekt med stadens pengar, som i det så kallade upplevelsecentret vid bangården i Åbo. Genom att tillskjuta offentliga pengar går det att locka mer privata pengar.

– Det finns ett principbeslut i stadsstyrelsen om att investera 30 miljoner euro. Vi ser upplevelsecentret som en särskilt viktig satsning.

Storsatsningar av det här slaget leder inte till motsättningar: hela staden gynnas av lyckade projekt, säger Häkkinen.

Investeringar är också det som partiet lyfter allra högst i sitt valprogram, vid sidan av en annan klar utstakning: den kommunala inkomstskattesatsen ska inte höjas.

– Att höja skatterna är en väg utan ände, för det finns alltid utgifter de pengarna kan sättas på. I stället vill vi att det på sikt skulle vara möjligt att sänka skatten.

Ny generalplan behövs

Då det gäller trafiklösningar vill Samlingspartiet i Åbo se fler laddningsstationer för elbilar, anslutningsparkeringar och biogasstationer. De är också en del av stadens ambitiösa klimatmål. Beslut om en spårväg tas när alla utredningar är klara, formulerar partiet i sitt valprogram.

– En spårväg ska in första hand ses som ett stadsutvecklingsprojekt, säger Häkkinen.

För att något alls ska ske borde staden också omgående få en ny generalplan som sträcker sig till 2029. Det arbetet har ändå stampat på stället. Nu senast var det stadsmiljönämnden som remitterade planen för ny beredning.

Trots att ingen vet hur coronaepidemins distansarbetsrutiner eller nya innovativa trafiklösningar förändrar de sätt människor rör sig, är ändå en sak klar, anser Häkkinen.

– Folk kommer att röra sig också i framtiden.

En nia för åtgärderna

Nästa fullmäktige får också den social- och hälsovårdsreform som regeringen nu planerar på sitt bord.

– Det viktigaste för oss är man utgår från patienten och att byråkratin inte ökar.

Då det gäller stadens åtgärder under coronaepidemin anser Häkkinen att stadsdirektör Minna Arve, Samlingspartiets borgmästarkandidat, har varit en bra ledare.

– Det har varit bra i situationer där ingen kunnat förutsäga vad som händer till näst.

Trots att coronaåtgärderna har krävt mycket arbete och på så vis lett till att flera projekt i Åbo har bromsat in, anser Häkkinen att fullmäktige har gjort ett gott jobb.

– Jag ger en nia som skolvitsord. En tia kan man inte ge, för det ska alltid finnas en chans till att göra något bättre.

Häkkinen ställer nu upp i sitt andra kommunalval. I förra valet fick hon 217 röster och blev ersättare, nu vill hon bli invald.

Sini Häkkinen

Ålder: 30.
Från: Född i Rovaniemi, uppvuxen i Saarijärvi.
Utbildning: Politices magister, Åbo universitet.
Jobb: Överinspektör.
Förtroendejobb: Ordförande för Samlingspartiet i Åbo, medlem i stadsmiljönämnden.
Intressen: Ljudböcker, padel, joggning (Häkkinen är tidigare volleybollspelare på landslagsnivå och flerfaldig finsk mästare).
Läser: Biografier, nu senast om Elon Musk.
Tittar på: Finska dramakomedi och sport.

Häkkinen blev själv intresserad av politik då hon bodde i Salo och fick den stora omvälvningen då Nokia rasade.

– Det påverkade mig och min syn på hurdana beslut en stad bör fatta, säger Häkkinen som därför inte oväntat studerat statsvetenskap vid Åbo universitet.

Ett beslut som on vill lyfta fram är beslutet om invånarbudgeten, som var ett initiativ av Samlingspartiet. Ett bra exempel på invånardemokrati, anser hon.

Häkkinen hoppas också att alla nu också minns allt det goda som redan finns, som Åbo stads stora dragningskraft och alla de stora evenemang staden är känd för. Månne inte hamnstaden Åbo kan anses vara Finlands mest internationella stad, frågar hon.

– Åbo är ju den enda europeiska staden i Finland, för här finns en domkyrka, ett slott och en å. Åbo är också huvudstaden för världens vackraste skärgård.

Samlingspartiet i Åbo

Petteri Orpo: 2 749 röster
Ilkka Kanerva: 1 639
Pentti Huovinen: 1 042
Saara-Sofia Sirén: 1 012*
Ville Valkonen: 706
Lauri Kattelus: 612 röster*
Niko Aaltonen: 530
Kaija Hartiala: 511
Ulla-Maija Vierimaa: 480
Muhis Azizi: 478
Sini Ruohonen: 431
Alvar Euro: 342
Janika Takatalo: 338
Olli Manni: 327
Lasse Lindholm: 315
Ville Laakso: 276 röster*

Samlingspartiets fullmäktigeledamöter i Åbo, antal röster i valet 2017. De med * är inte kandidater i vår.

Det här är del fem i en intervjuserie med nyckelpersoner för de politiska grupperna i Åbo. Här hittas intervjuerna med SFP:s Anna-Karin Tötterman, Grönas Riina Lumme, SDP:s Mika Maaskola och VF:s Jaakko Lindfors.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter