Förflytta dig till innehållet

Sarlinska skolan värnar om Östersjön – samarbetsprojekt med Pargas Rotary

Elever i Sarlinska skolans miljöråd. Foto: Nina Lemponen


Sarlinska skolans elever och miljöråd har i samråd med Pargas Rotary genomfört ett samarbetsprojekt gällande Östersjön. Klasser i årskurserna 7–9 har deltagit i projektet.
Eleverna har under våren på biologi och geografilektioner fått höra om havets tillstånd och om olika problem som råder i Östersjön.
Elevernas uppgift var sedan att försöka komma på lösningar till dessa problem och på det viset få Östersjön att må bättre. Eleverna behövde inte ta i beaktande om det praktiskt är genomförbart eller inte, utan alla idéer var välkomna.
Sarlinska skolans miljöråd gick igenom elevernas idéer och sammanställde allt material på en pergamentrulle.
– Ungdomarna har kommit med otroligt många fina förbättringsförslag. Många elever är verkligen oroliga för havet och att de vill att det skall ske en förbättring, säger Nina Lemponen som är biologi- och geografilärare i skolan.
Frågeställningar som eleverna har funderat på handlar mycket om miljön och oron för framtiden:
Vi bor i skärgården och havet omsluter oss. Tyvärr blir listan på problem som förekommer i vårt kära hav bara längre: plaster, alger, döda bottnar, gifter och så vidare.
Vi önskar att kommande generationer skall kunna njuta av den vackra skärgård vi har. Att vi skall kunna bada i vattnet och att djur- och växtlivet skall frodas och må bra.
Alla vet att havet mår dåligt, men varför? Vad kan göras eller kan det ännu göras något?
Den 16 juni seglar sex elever från miljörådet med s/y Eugenia från Nagu till Åbo. Seglatsen finansieras av Pargas Rotaryklubb.
Eleverna överräcker Sarlinska skolans pergamentrulle med idéer till en representant från Miljöministeriet efter seglatsen.
Nina Lemponen/ÅU

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter