Förflytta dig till innehållet

Sannfinländarna står för alla finländare – vad finskheten betyder i dagens värld är ett tema som borde diskuteras oftare i Finland 

Åbo Underrättelsers logo

Sannfinländarna. Sannfinländarnas nya finskhetsprogram har skapat flitig debatt inte minst i den finlandssvenska pressen.

Vad finskheten betyder i dagens värld är ett tema som borde diskuteras oftare i Finland. 

Teser som i många år spreds efter kalla krigets slut att globalisering och mångkultur kommer att ersätta nationell tänkande och fosterländskheten i alla västliga länder har visat sig vara total falska.

Anknytningen till individens fosterland sällan kan ersättas av tillhörighet till en internationell organisation som EU eller Förenta nationerna. Vi behöver alltså mer och inte mindre finskhet i det finska beslutsfattandet.  

Från sannfinländarnas finskhetsprogram har man i pressen lyft fram nästan bara upphörandet av så kallad tvångssvenska, det vill säga obligatorisk svenska i finska skolor.

Sannfinländarna förnekar inte de rättigheter som grundlagen ger svenskspråkiga och eller den svenska kulturen i Finland.

Som det också står i program har Finland två nationella språk, finska och svenska.

Samtidigt måste man ändå vara ärlig och erkänna att dagens språkpolitik inte producerar tillräckligt med elever som har bra kunskaper i det svenska språket.

Vår nuvarande språkpolitik har lett till de att de flesta studerande kan tala bara engelska och relativt dålig svenska.

Det kan inte vara ändamålsenligt att fortsätta i all evighet med en politik, som producerar samma dåliga resultat.

Tvångssvenskan är inte heller något medel, som försäkrar att det finns personal i Finland, som kan erbjuda service på svenska i välfärdsområdena.

Den svenskspråkiga befolkningsgruppen har alltid varit med att bygga det finska samhället.

Vissa skribenter har påstått att sannfinländarna hatar svenska och allt vad det innebär, men det stämmer inte.

Sannfinländarna har en stor respekt för Finlands nationella identitet och historia, vars viktiga del är det svenska arvet vid sidan av de finska sederna och bruken.

Finlandssvenskarnas identitet och kultur är inte beroende av det att alla finska elever läser svenska i skolan.

Genom att öka frivilligheten när det gäller språkval förbättrar vi motivationen att läsa svenska.

Vi skulle då i framtiden få färre antal elever som läser svenska men vars kunskaper är betydligt bättre än vad faller nuförtiden är.

Sannfinländarna är ett parti för alla finländare.

Speciellt nu i skuggan av stora geopolitiska omvälvningar behöver vi i Finland mer nationell enighet, som inte ökar om man medvetet missförstår varandra.

Riikka Purra

Ordförande för Sannfinländarna

Dela artikeln

En kommentar: “Sannfinländarna står för alla finländare – vad finskheten betyder i dagens värld är ett tema som borde diskuteras oftare i Finland 

  1. Matts Malmberg skrev

    Det finns många länder inom EU som har flera språk än ett! I Finland har svenskan funnits i århundraden och finskan säkert lika länge!? Ingen har rätt att nonchalera ett språk, och det är aldrig bort från någon elev att lära sig, i det här fallet svenska! eller finska!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter