Förflytta dig till innehållet

Sanna Marin i Åbo hälsade till familjer som drabbas av veckans kommande strejker: Att dagis stängs påverkar också statsministerns familj

Pia Heikkilä
Sanna Marin anländer till första mej-festen på Lilltorget i Åbo kl 12.30 idag.

Statsminister Sanna Marin (SDP) sade i Åbo idag ingenting om huruvida regeringen tänker agera i den pågående svåra arbetskonfliktsituationen.

På tisdag inleds omfattande strejker som stänger skolor och daghem bland annat i Åbo.

— Jag hoppas på snabba lösningar och att de aviserade strejkerna blir så korta som möjligt. Som statsminister vill jag främst ge förlikningsnämnden arbetsro, sade statsministern på en kort presskonferens efter sitt tal på socialdemokraternas och Vänsterförbundets gemensamma första maj-fest på Lilltorget i Åbo.

Har du en hälsning till de familjer som drabbas av de kommande strejkerna i veckan?

— Vi vet alla att de offentligt anställdas arbete är oerhört viktigt. Då det arbetet avbryts på grund av arbetskonflikt påverkar det allas vår vardag, också statsministerfamiljens. Också vår familj tvingas till olika nya arrangemang i nästa vecka för att dagis är stängt. Nu hoppas jag att förlikningsnämnden får till stånd ett avtalsförslag så snabbt som möjligt.

Många Åbobor tog chansen att tala med statsministern idag.

I sitt första maj-tal lyfte Marin fram betydelsen av det finländska avtalssystemet och sade att SDP också i fortsättningen kraftigt kommer att försvara den finländska avtalstraditionen.

–Men om den bryts ned är SDP beredd att försvara arbetstagarnas rättigheter också via lagstiftning, sade Marin i sitt tal.

Fåordig om Nato

Sanna Marin kom inte med nya besked angående sin ståndpunkt till ett finländska medlemskap i Nato.

— SDP:s partifullmäktige möts den 14 maj. Före det kommer jag att uppge min ståndpunkt, sade Marin men uppgav ingen närmare tidtabell.

Pia Heikkilä
Sanna Marin under en kort presskonferens i Åbo idag.

Hon hänvisade till processen som pågår i riksdagen.

— Där görs ett omsorgsfullt arbete. Statsledningen är dock ständigt beredd att vidta alla nödvändiga åtgärder, enligt behov, sade Marin.

Åbobon, SDP:aren Gustav Wickström demonstrerade i folkmassan på Lilltorget under Sanna Marins tal.

I sitt första maj-tal sade statsministern att Finland är berett att fortsättningsvis strama åt sanktionerna riktade mot Ryssland.

–För mig är det viktigast att trygga Finlands och finländarnas säkerhet, sade Marin i talet.

Sanna Marin talade.

Statsministern lockade hundratals

SDP:s och Vänsterförbundets historiska, första gemensamma första maj-fest i Åbo lockade hundratals till Lilltorget vid lunchtid.

Sanna Marin var ett klart dragplåster och många Åbobor kom fram för att ta selfies, ge en kram eller blommor och växla några ord med statsministern.

Många ville visa sin beundran för Sanna Marin,
Statsministern var ett populärt fotoobjekt och ställde villigt upp på bilder.
Sanna Marin i sällskap med lokala SDP:are, fr.v. biträdande borgmästare Pia Elo och fullmäktigegruppens ordförande Taru Pätäri. Till höger om Marin står Petja Raaska, verksamhetsledare för SDP:s organisation i Åbo.

Marscher och folkfest

Både Vänsterförbundet och SDP anordnade första maj-marscher som sammanstrålade på Lilltorget.

Åbobon Kaarina Söderström har deltagit i SDP:s första maj-marscher i 45 år och sett hur de lockar allt mindre folk. Under sina år i arbetslivet agerade hon som mångårig förtroendeman. Nu hade hon med sig barnbarnet Stella Söderström.

— Det är viktigt att vara med, sade Söderström.

Fr.v. Stella och Kaarina Söderström.

Gratis program för barnfamiljer och stämningen av folkvimmel hade lockat Maria Markula med sina tre barn till Lilltorget. Salutorget – där första maj normalt firas med stor marknad och jippon – är fortfarande mest en byggarbetsplats.

Maria Markula med äldsta dottern Randa. Familjens 13-åring och 10-åring var på språng i folkvimlet.

Att hon var klädd i skinnjacka hade ingenting att göra med beundran för statsminister Sanna Marin, vars skinnjacka väckte stor uppmärksamhet för ett par veckor sedan.

— Nej, jag har burit den här skinnjackan i mer än tio år! sade Maria Markula.

Pia Heikkilä
Jorma Hellsten (th) och Jarmo Järviö delar ut gratis grönsakssoppa till alla som vill ha.

Åbo SDP delade ut vegetarisk soppa till alla som ville ha.

— Här har varit kö hela tiden, sade Jarmo Järviö och Jorma Hellsten vid 12-tiden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter