Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Sanna Marin blir Finlands nästa statsminister — blir den yngsta sittande statsministern i världen

Foto: Catariina Salo/SPT


Socialdemokraternas partifullmäktige valde på söndagen partiets första vice ordförande Sanna Marin som kandidat till posten som statsminister.

Det var med knapp marginal som riksdagsledamoten och kommunikationsministern Sanna Marin valdes till SDP:s kandidat för posten som statsminister efter Antti Rinne som avgick i tisdags.
Av de 61 avgivna rösterna fick Marin 32. Motkandidaten, riksdagsledamot Antti Lindtman fick 29 röster.
— SDP är som bäst i svåra tider, säger Marin i sitt tacktal.
— Nu är dags att titta framåt. Alla partier har förbundit sig till regeringsprogrammet. Nu behövs inte bara ord, nu behövs handling, säger Marin och riktar samtidig sitt tack till Lindtman.
Även Lindtman tackar Marin för en jämn kamp. Han säger att den debatt som förts inför valet har gjort partiet gott.
— Jag vill ödmjukt och varmt önska dig lycka till, säger Lindtman till Marin.
— Du blir en fantastisks statsminister och du har mitt fulla stöd, säger Lindtman som är ordförande för SDP:s riksdagsgrupp.
När riksdagen på tisdag tillsätter den nya regeringen blir Marin med sina 34 år den yngsta sittande statsministern världen, och en av de yngsta i världen någonsin.
— Jag har aldrig tänkt på min ålder eller på mitt kön, jag tänker på de saker som fört in mig i politiken, och på de saker vi fått förtroendet att sköta, säger Marin.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter