Förflytta dig till innehållet

Sänkt dom för bilinbrott i ÅUCS p-hall och vansinneskörning

Arkiv

[mapsmarker marker=”113″]
Kartan: Här brakade mannen ut i skogen med sin bil.
Hovrätten sänker domen för en man som bland annat vansinneskört med droger i kroppen samt gjort bilinbrott i Åbo universitets centralsjukhus parkeringshall.
Mannen, född 1978, var villkorligt frigiven när han i slutet av år 2015 begick brotten.
Han dömdes i tingsrätten till 1 och 4 månader i fängelse för dem samt för de tidigare brott som han var villkorligt frigiven efter.
Men nu sänker alltså Åbo hovrätt domen till 1 års fängelse.
Hovrätten har inget att invända mot tingsrättens motiveringar, men menar att tingsrättens dom var strängare än vad som är allmän praxis.

Så gick brotten till

Mannen blev villkorligt frigiven den 28 september 2015.
Drygt två månader senare, på kvällen den 7 december, greps han efter att med amfetamin och ecstasy i kroppen ha kört bland annat på Tavastgatan i Åbo centrum.
I samband med en omkörning körde han in i sidan på en annan bil, och fortsatte sedan mot stadsdelen Kohmo några kilometer öster om centrum. I en korsning körde han mot rött.
På Spielegränden körde mannen, enligt ett vittne, cirka 70 kilometer i timmen där högsta tillåtna hastighet är 40.
När gränden tog slut brakade han över en egnahemsgård. Han fortsatte in i en skog där färden stoppades av ett träd.
Rätten menar att vittnet antagligen blivit påkört om hon inte råkat gå in ett par minuter innan mannen körde genom den smala gränden.
Rätten konstaterar också att det fanns många andra fotgängare och trafikanter längs mannens väg genom staden. Mannen hade dessutom inte rätt att alls köra bil.
Efter händelsen var mannen frihetsberövad i några dagar.
En dryg vecka senare – den 17 december – slog han till igen. Då bröt han sig in i ett höghusförråd på Brunnsgatan 8, dock utan att hitta något av värde.
Den 18–19 december fick två höghus parkeringshallar, på Doppingvägen strax norr om Barkplanen, påhälsning av mannen och en kumpan.
De slog sönder portarnas lås och krossade sedan sidorutorna på flera bilar. Bytet blev dock blygsamt: i en bil stal de en kopp med mynt värda 25 euro samt en ficklampa värd cirka 100 euro.
Duon tog sig vidare till en värmecentral, där mannen ska ha vridit loss och stulit en övervakningskamera. Mannen och kumpanen for också iväg med verktyg.
Strax före nyår – den 20 december 2015 – gjorde mannen en liknande stöt i sjukhuset ÅUCS parkeringshall.
I en bil stal han en navigator som senare hittades invirad i en mössa i hallen.
I en annan bil stal han bland annat verktyg och elektronik till ett värde av över 2 000 euro. En del av godset hittades även det i en mössa.
Mannen for också iväg med en cykel värd cirka 2 200 euro. Den hittades senare hos hans flickvän.
Mannen har erkänt fyllekörningen, men menar att hans hastighet på Doppingvägen inte var så hög som vittnet påstår samt att ingen människa var i farozonen där.
När det gäller inbrotten nekar han till dem. Men rätten menar att övervakningskameror visar att mannen är skyldig, och hänvisar till att hans klädsel, ansiktsdrag och frisyr går att känna igen på bilderna.
Mannen, som också måste betala flera tusen euro i skadestånd samt har körförbud till hösten 2018, har nu ett par månader på sig att ansöka om besvärsrätt till Högsta domstolen.
Enligt domen har mannen en lång historia av liknade brott och av att strunta i lagen.
Kumpanen vid inbrotten på Doppinvägen är numera död.
Texten uppdaterad 15:44

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter