Förflytta dig till innehållet

Pargasbon Sandra Rantanen vill tävla i dressyr på minst nordisk nivå med sin Kapu

Samtal i stallet. Kapu och Sandra Rantanen trivs tillsammas; vilket är en av nycklarna till dressyrframgångarna. Foto: Anja Kuusisto


I Pargas ridstall står det namnet Kapu vid en box och där tittar Karlos van de Leeuwerkhoeve nyfiket på besökaren. Strax efter dyker Sandra Rantanen upp, en 15-åring som går på nian och som går till stallet så fort skoldagen är slut.
Det är en rutin för henne, precis alla dagar.
– Jag hinner inte med någon annan hobby, så är det bara, och det här är vad jag vill göra, säger Rantanen, färsk distriktsmästare i dressyr bland juniorryttare i Sydvästra Finland.
Banan de red heter lätt A, och det är namnet till trots ingen lätt bedrift utan en bana för mer avancerade ryttare.
– Det svåraste är ju att få det att se lätt ut, säger Sandra.

Tävlar snart igen med landets elit i Ypäjä

Dressyrguldet i distriktet betyder att hon i slutet av oktober tillsammans med tre andra kvalificerade ska tävla i ett mästerskap där de finländska distrikten möts i Ypäjä.
Hon är kvittrande glad då hon berättar om medaljen, men såsom hon själv konstaterar är hon en tävlingsinriktad människa som hungrar efter mer.
– I somras blev jag sjätte i finska mästerskapen. Nästa år vill jag ta FM-medalj.
– Att komma med i nordiska mästerskapen och i framtiden tävla på EM-nivå hör till framtidsdrömmarna.

Ännu ett år som ponnyryttare

Sandra Rantanen fyllde 15 så sent som i september i år, vilket gör att hon kan tävla som ponnyryttare ännu nästa år. Kapu är en ponny, även om han utseendemässigt kunde tas för en mindre häst.
Rantanens köpte Kapu som har belgisk släkttavla för ett och ett halvt år sedan.
– Förr hade jag en ponny som hette Piksu, och med den tävlade jag både i dressyr och i hoppning fram till 2016. Men jag fastnade för dressyr, som är lugnare och som passar mig.
– Med Kapu har det gått väldigt bra, jag tyckte genast om honom och vi går framåt tillsammans.
Banhoppningen är populär bland många hästflickor och Sandra konstaterar att det kan vara lite ensamt ibland att satsa på dressyr. Men på distriktsnivå finns många medtävlande.

Alltid haft hästar i sin närhet

– Jag har ridit ordentligt sedan jag var sju, och det har alltid funnits hästar omkring mig.
– Mamma rider inte så mycket nuförtiden, men hon hjälper mig mycket och är ofta med på träningar och tävlingar. Också pappa brukar skjutsa mig till träningen i Raadelma dit jag far en gång i veckan.
I Raadelma i S:t Karins tränas Sandra och Kapu av Lilli Luoma.

Så gott som dagligen tränar de tillsammans

I hemmastallet i Pargas har Kapu nu ryktats, han har fått sadel, träns och benskydd på och tillsammans går de ner till manegen.
– Vi brukar träna öppna och slutna, och förvänd galopp i olika volter, räknar Sandra upp.
Att med väldigt små rörelser få hästen att röra sig i olika gångarter och mönster är en svår konst. Dressyren hamnar ofta lite i skuggan av den åskådarvänligare banhoppningen, då den är lättare för den breda publiken att förstå sig på.
Om några veckor är det dags för landets största evenemang i ridsporten, Helsinki Horse Show. Där finns inte dressyrklasser för juniorer men Sandra är på väg dit som åskådare.
– Min kompis Melissa Wahlroos ska tävla i Amatör Touren och så är där roligt att gå runt, säger Sandra.
Att hästlivet är hennes livsstil är det ingen tvekan om.

Sandra Rantanen

Aktuell som: Distriktsmästare i dressyr bland juniorryttare.
Ålder och familj: 15-åring som går i Sarlinska skolan. Mamma, pappa och lillasyster, som inte sysslar med hästar. Mamma Laura är ofta med i hästsysslorna.
Bor: I Skräbböle, Pargas och hästen Kapu bor i Bläsnäs i Pargas ridstall. Efter nian blir det PSG: ”Jag vill gärna fortsätta gå i skola nära stallet”.
Hobby: Hästar, ridning. ”Det är jätteroligt, jag vill hålla på med hästar hela livet”.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter