Förflytta dig till innehållet

Sämre fjolår för Viking Line

Arkiv/Jan-Ole Edberg
en stor färja på havet

Arkiv/Jan-Ole Edberg

Viking Line har tappat marknadsandelar på Åbolinjen. ÅU-foto


Viking Lines resultat före skatter uppgick i fjol till 6,6 miljoner euro. Under motsvarande tid år 2016 var resultatet 9,6 miljoner euro.
Koncernens resultat försämrades på grund av lägre införtjäning per passagerare och högre driftskostnader. Kostnaderna ökade med 3,3 procent till 339,1 miljoner euro jämfört med 328,2 miljoner euro året innan.
De ökade driftskostnaderna hänför sig huvudsakligen till Viking FSTR som trafikerade på linjen Helsingfors–Tallinn under perioden 10 april – 16 oktober 2017.
Bunkerkostnaderna ökade med 18,3 % .
Fluktuationerna i bunkerpriserna har en direkt inverkan på koncernens resultat, skriver Viking Line i ett pressmeddelande.
För att delvis motverka risken för höjda bunkerpriser har koncernen ingått fastprisavtal avseende delar av koncernens bunkerkonsumtion för 2017.
Koncernen är även utsatt för olika finansiella risker, däribland fluktuationer i valutakurser. Intäkterna genereras i euro och i svenska kronor. Den större delen av det operativa inflödet av likvida medel utgörs av euro. Inköpspriset på försäljningsvaror och bunker påverkas av övriga valutor, företrädesvis den amerikanska dollarn. Koncernen strävar efter att upprätthålla en god likviditet för att ha beredskap att möta negativa förändringar i det operativa kassaflödet.
Konkurrensen inom Viking Lines trafikområde innebär en fortsatt press på såväl priser som volymer, vilket påverkar införtjäningen per passagerare negativt. Bunkerprisnivån förväntas vara högre jämfört med 2017. Under våren 2018 genomförs en förändring av organisationsstrukturen med målet att öka fokus på resultat och kommersiella frågeställningar och samtidigt förenkla både arbetssätt och organisation.
Arkiv/Jan-Ole Edberg

Viking Grace. ÅU-foto


Denna förändring förväntas ha en positiv inverkan på koncernens resultat. Styrelsen bedömer som helhet att rörelseresultatet för 2018 kommer att förbättras jämfört med rörelseresultatet för 2017.
Koncernens omsättning ökade till 522,7 miljoner euro i fjol. År 2016 omsatte koncernen 519,6 miljoner. Också den totala mängden passagerare ökade. I fjol reste 6 881 149 passagerare med de röda båtarna jämfört med 6 502 191 personer år 2016.
Däremot minskade rederiets marknadsandel på Åbolinjen med 0,3 procentenheter till 54,5 %.
Styrelsen föreslår för bolagsstämman att aktieägarna får 0,20 euro per aktie i dividend.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter