Förflytta dig till innehållet

Saml-utspel: Ge varje nyfödd ett aktiesparkonto med 500 euro – och placeringsinstruktioner i moderskapsförpackningen!

Mikko Mäntyniemi
Man
Matias Marttinen (Saml).

Samlingspartistiska riksdagsledamoten Matias Marttinen från Satakunta föreslår att varje barn som är fast boende i Finland ska få ett aktiesparkonto med 500 euro på av staten.

– Det skulle vara ett jättekliv på folkkapitalismens väg om varje nyfödd finländare fick ett startkapital av staten på sitt eget aktiesparkonto. Föräldrarna skulle bestämma hur pengarna placeras. I moderskapsförpackningen skulle de få investeringsmaterial att läsa, säger han i ett utskick.

Marttinen, som är ansvarig för skattepolitiken i partiets riksdagsgrupp, är politices magister från Åbo universitet.

Vill skippa taket

Med ett aktiesparkonto kan man köpa och sälja börsaktier utan att behöva betala skatt på enskilda transaktioner. Intäkterna beskattas först när man lyfter pengar från kontot.

Aktiesparkonton infördes för några år sedan. De har ett tak på 50.000 euro för insättningar. Det taket vill Marttinen skippa.

Han vill även göra det möjligt att placera i exempelvis fonder via ett aktiesparkonto, vilket i dag inte är möjligt. Över 300.000 finländare har redan ett aktiesparkonto, uppger Marttinen.

– Samlingspartiet vill att alla finländare ska ha möjligheten och modet att spara och placera sina pengar. Redan en liten summa ger en bra start, säger han.

Marttinen menar att sparandet och placerandet är bra både för individen och för nationalekonomin.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter