Förflytta dig till innehållet

Samhällsklimatet och hatretoriken

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Samhällsklimatet i Finland har försämrats betydligt under de senaste åren. På internet verkar det nuförtiden vara möjligt att praktiskt taget skriva vad som helst utan några konsekvenser. Rasistisk, diskriminerande och misogynistisk hatretorik florerar på nätet.

Speciellt ofta är det just kvinnor som hamnar ut för dessa påhopp. Också i offentligheten görs numera yttranden som jag aldrig kunde ha föreställt mig t.ex. för 15 år sedan. Denna otäcka trend måste brytas!

Tyvärr har retoriken nu också börjat övergå i handlingar. Fall av politiskt våld har redan förekommit. Därtill förekommer det regelbundet fall av skadegörelse som tydligt avser att skrämma folk från att medverka i demokratiska prosesser, senast i Björneborg under veckoslutet.

Skadegörelsen verkar ha uteslutande riktats mot fastigheter där regeringspartier håller hus. Att man i samband dessutom använt symboler från Nazi-Tyskland tyder på att det är extremhögern som står bakom dessa övertramp. Det att anhängare till ett visst oppositionsparti sedan visar mer eller mindre öppet stöd till dessa grupper gör helheten allt mer motbjudande.

Det är extremt viktigt för demokratin i Finland att dylik terrortaktik inte får förekomma. Det är imperativt att alla vågar gå och rösta och att alla som är intresserade av samhälleligt engagemang kan delta i politik utan att behöva känna att man utsätter sig för en risk genom att göra det. 

År 1906 var Finland första landet i världen att ge kvinnor rösträtt och valbarhet i allmänna val. Då var vårt land en föregångare för jämlikhet. Min morfarsmor satt i valnämnden som enda kvinna i Sulkavankylä 1907. Vi får inte ge efter för demokratifientliga krafter nu. Historien förpliktigar oss att värna om vårt öppna och liberala samhälle!

Dela artikeln

En kommentar: “Samhällsklimatet och hatretoriken

  1. Paul Lindberg skrev

    Finland var det första landet i världen, där kvinnor
    blev valbara och det andra att ge kvinnor rösträtt.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter