Förflytta dig till innehållet

Samband mellan fuktskador och inflammation i lungorna hos barn

Barn som blir utsatta för betydande fuktskador i hemmet har större risk att drabbas av inflammationer i lungorna som är kopplade till astma. Det framgår av en forskning gjord av Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Undersökningen visar att små barn som utsatts för betydande fuktskador i hemmet fortfarande vid sex års ålder kan ha en förhöjd kväveoxidhalt i utandningsluften. Däremot finns inga tecken på att fuktskador påverkar själva lungfunktionen hos barn.

”Betydande fuktskador bör åtgärdas på behörigt sätt. Detta är särskilt viktigt i bostadsutrymmen i hemmen eftersom man vistas där den största delen av tiden, rentav i flera år”, säger ledande forskare Anne Karvonen i ett pressmeddelande.

Det här är första gången man upptäcker att en betydande fuktskada i hemmet bidrar till lokala inflammationer i lungorna. Att det finns ett samband mellan fuktskador och astma har upprepade gånger kunnat konstateras. De nya resultaten befäster enligt THL de tidigare kunskaperna om sambandet mellan fuktskador och astma.

I undersökningen deltog 322 finländska barn som bodde i Norra Savolax, Norra Karelen och Mellersta Finland. En forskningsingenjör gjorde en konditionsundersökning beträffande fuktskador hemma hos varje barn när barnet var omkring fem månader gammalt. Barnens tillväxt och utveckling följdes upp genom enkätundersökningar och ett undersökningsbesök vid sex års ålder. 

Undersökningen har publicerades i den vetenskapliga tidskriften Pediatric Allergy and Immunology.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter