Förflytta dig till innehållet

Sam Fröjdö belönades för sin kämparglöd

Sam Fröjdö. Foto: Maria Thölix

För musikprofilen Sam Fröjdö gick helgen – inte alldeles ovanligt – i musikens tecken.

På fredagen ledde han ett gäng manskorister och på lördag åkte han till Vasa och evenemanget Musik & Talang.

– Det var riktigt riktigt kul i Vasa. Jag har träffat så förbannat mycket kompisar som jag inte har träffat på flera år.

Det var inte utan orsak han reste norrut. Dagen innan fick han reda på att han skulle tilldelas årets Musik & Talang-pris. Vilket var tur.

– Jag var de facto inte på väg upp annars.

”Årets pristagare är en ofta anlitad trummis, lärare, kursledare, kördirigent och kompositör. Vi vill genom priset uppmärksamma pristagarens betydande gärningar för det finlandssvenska musiklivet. Pristagaren som brinner för att bygga de musikaliska självförtroendet framför allt hos unga har en kämparglöd av sällan skådat slag.”

Känner du igen dig i beskrivningen?

– Nog gör jag väl det. Jag har nog ofta tänkt att jag är aningen tokig som tar på mig så många uppdrag.

En ”kämparglöd av sällan skådat slag” är en otrolig drivkraft – samtidigt som det inte går att förlita sig enbart på passion.

Det krävs också tid, pengar och energi.

– Det är otacksamt många gånger. Skulle det vara en person som av princip inte är beredd att ställa upp på sin fritid och syssla med talkoarbete skulle det aldrig gå.

Som grundare och eldsjäl bakom Åbo School of Rock, höll Fröjdö en avslutningskonsert med eleverna i våras innan han gav taktpinnen vidare.

– Efter att ha lämnat ett avtryck inom musiken och kulturlivet och kämpat för rockskoleundervisningen i nio år var det ingen som tackade på något sätt, det var jobbigt. Och jag tror att många andra sitter på samma stol.

Årets pristagare är mycket tacksam. Han har aldrig mottagit ett pris av det här slaget tidigare.

– Jag är väldigt glad över att bli uppmärksammad på det här viset och jag vet att det finns många fler som faktiskt känner att man jobbar i sitt anletes svett.

I det eviga trevandet i bidragsdjungeln har musikern, kompositören och dirigenten under åren lagt ut en hel del ur egen ficka.

Vilket har resulterat i att han för tillfället studerar till miljö- och naturvårdare och har en växande längtan efter ett 8–16-jobb.

– Tillvaron blir nog osäker annars. Jag har till exempel en dröm om att skaffa mig en egen båt, och det är inte möjligt utan en månadslön.

Efter helgen ligger Fröjdö däckad av flunsa.

Han hoppas hinna repa sig till torsdagen då 2 000 svenska och finska Pargasbarn från kommunens samtliga skolor samlas på centrumplanen för att uppträda med hans musik.

Efter det väntar bland annat Sångartinget i oktober.

– Då ska jag upp till Vasa igen och leda lite sång.

För även om fokus i vardagen ligger annorlunda nuförtiden lämnar Sam Fröjdö aldrig musiken. Och musiken aldrig honom.

– Jag är fortfarande aktiv och finns med i spelet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter