Förflytta dig till innehållet

Saluhallen tappar kunder — företagarna hoppas att staden skjuter fram höjningen av hyrorna

Johan Hellsten driver fiskaffären Herkkunuotta i Saluhallen. Foto: J-O Edberg


Det har blivit glesare med kunder i Saluhallen efter att Salutorget grävdes upp.
– Visst ser vi effekterna. Byggandet av torgparkeringen har gjort att antalet kunder överlag har minskat i Saluhallen, säger företagaren Johan Hellsten.
De här har påverkat försäljningen negativt.
Hellsten, som driver fiskaffären Herkkunuotta, säger att försäljningen för hans egen del går bra, men att det finns företagare i hallen som har dets svårt.
– Vi har klarat oss ganska bra. Vi har inte heller tappat kunder och försäljningen hålls i stort sett på samma nivå som förut. Men det finns företagare som lider, säger han.
För en del företagare har lönsamheten sjunkit till smärtgränsen. En företagare har redan slutat och ytterligare några överväger att sätta lapp på luckan.
Arkiv/Jan-Ole Edberg

Mängden besökare i hallen har glesnat. Foto: J-O Edberg


– Det är tråkigt att det går så här. I synnerhet när kommersen i Saluhallen har kommit bra igång efter renoveringen, säger Hellstén.
Han är orolig över hur det går i fortsättningen.
– Något måste göras innan det blir värre. Risken är att vi hamnar i en negativ spiral i fall fler tvingas sluta och det blir många försäljningsplatser som står tomma, säger Hellsten.
– Vi försöker hela tiden vårt bästa, bland annat satsar vi på marknadsföringen, men det räcker inte.
Företagarna har kontaktat staden med hopp om att staden ska komma emot med hyrorna som stiger till följd av renoveringen.
– Vi föreslår att staden skjuter fram hyreshöjningen tills torgparkeringen är färdig. Det skulle underlätta situationen för de företagare som har det allra svårast, säger Hellsten.
Initiativet togs redan i våras.
– Staden har inte svarat oss ännu, vi väntar fortfarande på ett svar, säger Hellsten.
Läs också: Torgparkeringsbygget minskar centrums attraktion — affärerna drabbas olika

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter