Förflytta dig till innehållet

Salt i Nestes bensin orsak till problem i en del bilar den här hösten

Enligt bränsletillverkaren Neste har höstens problem i vissa bilmodeller berott på ett parti bensin som haft ovanligt hög natriumhalt.

Bränsletillverkaren Neste har tillsammans med bilimportörerna Veho och Auto-Bon lyckats fastställa orsaken till att motorns varningslampa börjat lysa i en del bilar som tankats med Nestes bensin.
Problemen uppdagades i september, och de framkom endast i Finland i en del bilmodeller av märken Mercedes-Benz, Peugeot och Citroën.
Efter en utredning kan Neste bekräfta att orsaken till problemen var salt som bildats genom en kemisk reaktion i bilarnas bränslespridare, precis som man misstänkte redan i september.
Motorns varningslampa började lysa endast i bilmodeller med en viss typ av bränslespridare.
— Problemet har orsakats av ett bränsleparti med ovanligt hög natriumhalt som tillverkats i Borgå i juli 2018. Bensinpartiets förhöjda natriumhalt har berott på ett samspel av flera faktorer i tillverkningen, säger Tommi Juusela, ansvarig direktör för Nestes försäljning av oljeprodukter i Finland och Baltikum, i ett pressmeddelande.
Enligt Juusela har Neste infört striktare kvalitetskontroller för att i framtiden undvika liknande problem i produktionen.
LÄS OCKSÅ:
Neste avfärdar misstanke om att bränsle hamnat i fel tank vid bensinstationen i Skanssi – ”Det är säkert att tanka där”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter