Förflytta dig till innehållet

Salongen på Malmkulla fick ett eget café — Café Lyyli kommer att hålla öppet ungefär en gång i månaden

Clownerna piggade upp. Lilli Sukula-Lindblom i mitten. Foto: Mikael Heinrichs


Café Lyyli kommer att hålla öppet ungefär en gång i månaden och ger en liten guldkant på tillvaron för de boende.
I tisdags var det festligt värre på bäddavdelningen Malmkullas enhet Salongen, en liten vårdenhet för patienter med minnesstörningar, då man invigde Café Lyyli.

Karis och Jakobstad också med

Det handlar om en satsning inom ramen för Sol i minnet-projektet, där Salongen deltar tillsammans med två andra enheter i Karis och i Jakobstad. Det är frågan om ett treårigt projekt med fokus på kultur i vården i Svenskfinland som leds av Lilli Sukula-Lindblom.
Sukula-Lindblom var den som i tiderna hämtade sjukhusclownverksamheten till Finland och nu är hon projektledare för Sol i minnet som finansieras av Svenska Kulturfonden, Konstsamfundet och Svenska Folkskolans Vänner.
– Meningen är att vi under projektets gång ska lyckas skapa en helhet där personalen, boende, anhöriga, volontärer och proffsartister engageras för att få till stånd en mer personcentrerad syn på vården och att aktivera samt engagera, säger Sukula-Lindblom.

Utöver det vanliga

Invigningen av Café Lyyli blev Sukula-Lindbloms tredje – och visst hade man bullat upp också i Pargas.
– Personalen har gjort en massa extra arbete inför den här invigningen och verkligen bjudit till, konstaterar avdelningsskötare Marika Cederlöf.
– Vi är otroligt glada att få vara en av orterna som är med i projektet och hoppas kunna sprida det här tänket på hela Malmkulla, inte bara Salongen.
Pargas stads nyvalda vårdchef Miia Lindström blev positivt överraskad då hon fick höra att Pargas redan var med i projektet, eftersom hon hade hört Sukula-Lindblom sommarprata på Yle Vega om projektet.

Utbildar och engagerar

Olika utbildningar ordnas regelbundet och man åker också på studiebesök inom ramen för projektet.
– Årsseminarier ordnas i regel en gång per termin och vi håller också kontakten mellan de olika enheterna som deltar via en Whatsapp-grupp, berättar Sukula-Lindblom.
Caféverksamheten för avdelningens klienter kommer att fortsätta sannolikt ungefär en gång i månaden, eventuellt oftare om det finns möjlighet.
Den här gången hade personalen – som dessutom klätt upp sig enkom för tillfället – dukat fram äppelpaj som tillretts enligt Sivs specialrecept, kex av olika slag, prinsesstårta, kanelbullar och ostsmörgåsar plus saft, kaffe och te.

Personalen på avdelning 1. Foto: Mikael Heinrichs


– Vi har fått en hel del hjälp också av anhöriga då vi förberett det här. Disken har fixats till och målats enkom för det här bruket och många har gjort litet extra efter sitt vanliga arbetspass för att få allt klart. Vi hoppas att vi kan erbjuda caféverksamhet en gång i månaden, säger personalen.
Det går inte att ta miste på att det lilla extra – och clown- samt musikantbesöket – uppskattades. Det var många glada miner både hos boende och anhöriga som bjudits in.
Sol i minnets blogg som hittas på www.soliminnet.fi följer regelbundet med vad som händer på olika håll inom projektet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter