Förflytta dig till innehållet

Sällsynt fästingdödare hittad på Själö — parasiten dödar fästingen som inte hinner föröka sig

Fästingparasiten Ixodiphagus hookeri har hittats på Själö. Foto: Kari Kaunisto, biodiversitetenheten vid Åbo universitet


En sällsynt fästingparasit, Ixodiphagus hookeri, har hittats på Själö i Åbolands skärgård.
Senast och den enda föregående gång som parasitstekeln hittades i Finland var på 1950-talet.
Parasiten är intressant eftersom den dödar sin värdfästing, innan fästingen hinner föröka sig.
Enligt fästingforskarna vid Åbo universitets biodiversitetenhet gör det att parasiten och fästingens andra naturliga fiender eventuellt kunde användas för biologisk bekämpning av fästingar.

Liten, men dödlig för fästingen

Parasiten Ixodiphagus hookeri är en mycket liten parasitstekel. Den lägger sina ägg i fästinglarverna eller i deras nymfer, som kläcks efter att fästingen har sugit i sig blod.
Efter det äter parasitens larver upp fästingen, som dör innan den hinner utvecklas till fullvuxen individ och föröka sig.

Insektfällor och molekylärbiologi som hjälpmedel

Forskarna vid biodiversitetenheten vid Åbo universitet undersöker hur fästingarna och de sjukdomsbärare som de har sprider sig i Finland.
Upptäckten av fästingparasiten Ixodiphagus hookeri är en del av det forskningsarbete som nyligen har bedrivits på Själö.
Jani Sormunen, forskardoktor, säger att ett mål har varit att förstå fästingarnas ekologi som helhet, och därför har djurarter som använder fästingar som föda varit intressanta.
Parasitstekeln hittades med hjälp av insektfällor som har använts på Själö.
Forskarna har också använt molekylärbiologiska metoder för att undersöka parasittätheten hos 1 310 infångade fästingar.
Docent Eero Vesterinen säger att forskarna har hittat en vuxen individ av fästingparasiten Ixodiphagus hookeri på Själö.
— Dessutom har vi med hjälp av molekylärbiologiska metoder hittat flera fästingar i nymfstadiet som har drabbats av parasiten under ett flertal år. Vi vet inte ännu om parasiten håller på att sprida sig i Finland eller om den har funnits också tidigare.

Vanlig i sydligaste Europa

Även om parasiten än så länge är ovanlig i Finland är till och med en femtedel av fästingpopulationen i sydligaste Europa drabbad av den.
Professor Ilari E. Sääksjärvi gläds över att det finns en parasit i Finland som ger sig på fästingar.
— Det är fascinerande att tänka sig att det i den finländska naturen finns en liten parasit som utnyttjar den snabbt växande fästingskaran.
Forskarnas resultat publicerades i den vetenskapliga tidskriftsserien Experimental and Applied Acarology.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter