Förflytta dig till innehållet

Sakta i backarna med bilbegränsning i centrum!

Det finns gott om utrymme för fotgängare i Åbo centrum. Men man kan också uträtta ärenden med egen bil eftersom det ännu finns korttidsparkeringar på gatuplanet. Detta är viktigt av följande anledning: En allt större andel äldre människor kommer att kunna köra egen bil, men har begränsad kapacitet att promenera längre vägar. De klarar inte av att cykla, och bussen är också svår. Koncentrering av parkering till parkeringshus och införande av bilfria gator gör centrum oåtkomligt för många, de kommer i stället att köra till bilvaruhusen i periferin.
De som vill att centrum ska göras ”mera fotgängar- och cykelvänligt” genom att begränsa biltrafiken förstår knappast att bilarna inte utgör någon risk för fotgängare i Åbo. Det är cyklisterna, och i synnerhet sparkcyklisterna som är farliga. Med fler enkelriktade cykelbanor ökar hastigheterna och man åstadkommer samma som i Helsingfors: Trikåklädda projektiler stormar fram med sina 24-växlade bikar, och den som vinglar i vägen är dödens i synnerhet om hen är en åldring som tar bloduttunningsmedel.
I ett klimat där temperaturen rör sig runt nollstrecket är och förblir vintercykling förbehållet en minoritet, och att offra gatuparkering till förmån för tomma cykelbanor är direkt fel. När jag åker på vintern i mörker och halka till varuhuset med min cykel för att handla, är min cykel en av fem parkerade cyklar samtidigt som det finns hundra bilar på parkeringsfältet.
Då jag cyklat 50 år i Åbo året runt vet jag en hel del. Till exempel att väjningsregler saknar helt betydelse för ingen kan dem ändå. De flesta bilister väjer alltid för cyklister, andra gör det endast om de blir provocerade att väja. Med tanke på de sistnämnda med tung gasfot lönar det sig att ha moderna hydrauliska skivbromsar på cykeln både fram och bak, och dubbdäck på vintern Jag har varit med om fem incidenter (en per tio år), men någon bil har aldrig varit inblandad. Det har varit mörker, halka, lömska trottoarkanter och egen dumhet.
Nu är jag för gammal för vintercykling. Jag kör bil eller promenerar på vintern. Buss i yttersta nödfall. Men just nu då fåglarna sjunger är det cykel som gäller.
Jarl Ahlbeck

Dela artikeln

3 kommentarer: “Sakta i backarna med bilbegränsning i centrum!

  1. Paul Lindberg skrev

    Instämmer helt med de föregående skribenterna beträffande Åbo centrum.

  2. Kerstin Jansson skrev

    Håller helt med ! För ett levande centrum behövs också biltrafik. Hur ska annars dom som bor i centrum kunna ta sig hem ? En fördel vore om de som cyklar också följde gällande trafikregler. Så länge jag orkar vill jag kunna handla det jag behöver i centrum utan att bli överkörd av cyklister eller snubbla på ”parkerade” elcyklar. Ett levande centrum med saluhall, torg och butiker är ett måste för Åbo

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter