Förflytta dig till innehållet

Säkerställ ungdomens och barnens välbefinnande

Snart går vi till val och en grupp invånare kommer att bli valda för att i fyra år framåt ta viktiga beslut  som berör oss alla i Kimitoöns kommun.

Väldigt mycket ligger i fullmäktiges händer, stora och mindre beslut skall fattas som berör nästan allt i våra liv och vår omgivning:, från miljö, företag, kultur och motion till bibliotek och skolor.Men nu efter coronakrisen har vi ett speciellt viktigt uppdrag framför oss.

Vi måste hitta lösningar  och budgetera för åtgärder som minimerar coronaepidemins skadliga effekter på våra barn och unga.  Ungdomar och barn är vana sedan små att fungera i sociala grupper i dagis, förskola, skola och ofta på fritiden i olika  verksamheter. De är vana att få sin inlärning i skolmiljö med stöd av lärare, skolgångsassistenter och i problemsituationer ha tillgång till elevvårdens tjänster.

Coronan har påverkat denna vardag och de trygga rutinerna för alla barn på ett eller annat sätt under ett och ett halv år.

Det är en lång tid för en ungdom och  ett barn. Den sociala kontakten har för en del barn fått sig en törn och skolarbetet försvårats på många sätt så att både osäkerhet och luckor i inlärningen uppstått. Enligt undersökningar har klyftorna på nationell nivå i fråga om inlärningsresultaten vuxit  en hel del. (Kansallisen koulutuksen arviointikeskus 14.12.2020)

Många familjer har levt under hård press och såväl föräldrarna som barnen har upplevt krissituationer då orken inte räckt till vilket skapat otrygghet också innan för hemmets väggar.

De som arbetar med barn- och familjevården har varit tvungna att snabbt förnya sitt arbetssätt såväl i det dagliga arbetet som digitalt med barnen, föräldrarna och kollegerna.

Vänstern kräver att kommunen alldeles särskilt tar tag i den här frågan och ser till att  via tilläggsbudgetering  ge medel för att reparera den skada epidemin skapat och fortsättningsvis i denna stund skapar.  Extra insatser behövs bl.a för att  kartlägga var de största problemen uppstått och vad man kan göra nu för att förhindra att skadorna blir permanenta.  Det kräver mer tid och resurser än normalt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *