Förflytta dig till innehållet

Säkerhetskurser är värdefulla

Som initiativtagare och utbildare för Pargas gymnasieelevernas säkerhetskurs, både för de svenska och finska gymnasierna, känner jag mig förpliktigad att svara på vissa parlamentarikers och nu senast Esko Salmelas insändare 28.3 i ÅU.
Åtminstone de kurser som Pargas reservofficerare startat tillsammans med MPK är nog långt ifrån det som skribenterna ondgör sig över. Kursen börjar redan i skolan där man tar del av olika teman som skolan anser är viktiga för alla elever med anknytning till säkerhet för envar. Sedan fortsätter kursen på övningsområdet med: att lära sig läsa och förstå en karta, orientering, brandsläckning av olika slag, uppsättning och nertagning av tält, överlevnad genom att lära sig att röra sig i naturen och att utnyttja naturens tillgångar också i form av nyttiga växter, rötter etc., övningar att klara sig och röra sig i vattnet iklädd torrdräkt, lära sig självförsvar så att man i knepiga situationer har en större chans att klara sig mot angripare, öva sig att starta, köra och stanna en båt.
Vi anser att sådana kunskaper är viktiga för envar av oss. Att man är iklädd armens skyddskläder är helt naturligt då man ju rör sig i naturen och på armens skyddade område ute i skärgården. Då vet man att kläderna är ändamålsenliga med tanke på väder och temperatur och man behöver inte utsätta egna, kanske inte så passande kläder för slitage.
Jag hade nöjet att nyligen se en grupp på ett 20-tal ”bantiselever” röra sig i Pargas. Alla hade enhetliga skyddsvästar för att synas och alla gick tryggt, parvis i en lång rad. Samma gäller för våra kurser. Man vet att alla finns med och inte irrar omkring, också det är en trygghetsfaktor. Det är definitivt snabbaste sättet att förflytta 30 elever från en plats till en annan, och dessutom har alla samma möjlighet att höra vad utbildarna har att säga. I kurserna har deltagit lika många flickor som pojkar och kurserna har alltid fått fulla poäng efteråt i deltagarnas kursutvärderingar.
Och det är ju klart att inga vapen av något slag ingår i säkerhetskursen. Säkert är att eleverna har upplevt kursen som både värdefull och spännande. Ordet har gått vidare och de nya har fått positiv feedback av sina kompisar. Alla elever under 18 år har givetvis målsmans skriftliga tillstånd att deltaga i kursen. Det är så roligt och givande att röra sig i naturen med positiva, energiska, målinriktade och vetgiriga ungdomar.
Ole Bergen
Pargas reservofficerare, ordförande
S:t Karins/Pargas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter