Förflytta dig till innehållet

Sajten jagtarvaccinet.turku.fi har öppnat – först ut får 50-plussare anmäla sig

Mikael Soininen/ÅUCS
corona

Åbo stad har i dag öppnat en ny anmälningssida för alla Åbobor över 18 år som önskar få coronavaccinet.

Kommuninvånarna matar själva in sina kontaktuppgifter på sidan jagtarvaccinet.turku.fi och får senare ett sms med en vaccintid. 

För att undvika att tjänsten överbelastas under startveckan önskar Åbo stad att 50-plussarna anmäler sig under den första veckan (6–9 maj). Från och med vecka 19 kan alla över 18 år anmäla sig till vaccination. 

I maj–augusti skickar roboten Leila ut vaccintider i slumpmässig ordning en åldersgrupp i taget till alla som har anmält sig i den nya anmälningstjänsten.

Anmälningsordningen är inte den samma som vaccinationsordningen, och vaccintiderna delas ut med start i de äldre åldersgrupperna.  

Anmälningsordning är inte automatiskt vaccinordning, utan åldern styr

– Vi har under våren utvecklat olika sätt att dela ut vaccintider till kommuninvånarna. Med hjälp av webbsidan jagtarvaccinet.turku.fi kan vi administrera tidsbokningen bättre, och kommuninvånarna behöver inte ringa till vaccinationsrådgivningen eller följa med på webben när nya vaccintider öppnar,berättar överläkare Suvi Vainiomäki från Åbo stads välfärdssektor.  

Via webbsidan får staden in kontaktuppgifter som är up-to-date av sådana klienter, som främst använder sig av den egna företagshälsovården.

I fortsättningen delar roboten ut vaccintider endast till personer som har matat in sina kontaktuppgifter via sidan jagtarvaccinet.turku.fi.

På det sättet kan vaccinationerna av den arbetsföra befolkningen som görs inom företagshälsovården beaktas bättre. Invånarnas vaccinationsuppgifter rör sig inte automatiskt från företagshälsovården till den kommunala hälsovårdens patientdatasystem.  

– Tidsbokningsroboten kan inte ta i beaktande att en stor del av den arbetsföra befolkningen får vaccinet via den egna företagshälsovården. Om roboten även i fortsättningen skulle skicka ut tider till alla kommuninvånare skulle många få dubbla vaccintider. Om kommuninvånaren hinner anmäla sig i tjänsten, men senare får vaccinet i företagshälsovården, ska hen annullera sin anmälan till stadens vaccination, klargör ansvariga smittskyddsläkaren Jutta Peltoniemi

Tjänsten jagtarvaccinet.turku.fi är tillgänglig och på tre språk

Sidan betjänar på tre språk på följande adresser: 

– Sidan jagtarvaccinet.turku.fi möjliggör ett jämnt flöde av vaccintider. När den arbetsföra befolkningen står i turen att vaccineras var risken stor att kundupplevelsen hade blivit usel på grund av stockade tidsbokningar när alla samtidigt försöker hitta en ledig vaccintid. Webbsidan jagtarvaccinet.turku.fi gör att vi kan erbjuda kommuninvånarna ett enkelt sätt att få vaccinet, berättar projektchef Tapio Järvenpää från Åbo stad.  

Den som anmäler sig måste ha finsk personbeteckning och nätbankskoder eller någon annan metod för stark identifiering, eftersom tjänsten kräver stark identifiering. Tjänsten är avsedd för Åbobor.

Det är fullständigt tryggt att meddela sina uppgifter i tjänsten och den uppfyller alla nödvändiga dataskyddsstandarder, meddelar sidan. . 

Den som matar in sina uppgifter i anmälningstjänsten får en vaccintid per sms.

Om den automatiskt givna tiden inte passar ska den avbokas i Åbo stads rådgivning för coronavaccination (tfn 02 266 0159). Linjen är öppen dygnet runt, och tiden kan avbokas med ett röstmeddelande. Vaccintiden kan också avbokas elektroniskt via eHälsoservicen.

Efter att man avbokat vaccintiden kan en ny tid bokas antingen elektroniskt via eHäsloservicen eller per telefon till vaccinationsrådgivningen. Det går inte att anmäla sig på nytt via sidan jagtarvaccinet.turku.fi om en vaccintid redan skickats ut.  

Viktigt att alla åldersgrupper vaccineras 

Coronaläget i Åbo har varit ytterst allvarligt under våren. Därför uppmuntrar Åbo stad alla invånare att ta vaccinet. Med vaccinet skyddar man både sig själv och andra från en allvarlig coronavirusinfektion. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter