Förflytta dig till innehållet

Sabine Grönroos från Tenala missar sällan en Lasse Stefanz-spelning – ”Jag far i vilket väder som helst”

Fredrika Blomqvist
Glad kvinna med en rosa Lasse Stefanz keps står utomhus.
Sabine Grönroos från Tenala har sett Lasse Stefanz flera gånger, i år ser det ut att bli tre spelningar för henne.

Redan i de tidiga tonåren fattade Sabine Grönroos tycke för dansbandet Lasse Stefanz.

Det började med att hon lyssnade hemma då hela familjen gillar musiken, men sedan fortsatte det med att hon gick på bandets spelningar på Torparian och Ramsholmen tillsammans med vänner.

Grönroos säger själv att hon är en allätare när det kommer till musik men att Lasse Stefanz är något alldeles extra.

Sommarens höjdpunkt

Grönroos arbetar på flera olika platser runtom i Tenala, hon jobbar i matbutiken, har en egen frissa och jobbar också ibland på restaurang. Hon är från Tenala men bor nu i Västanfjärd med sin sambo. De delar både intresset för Lasse Stefanz och bandets sångare Olle Jönsson, men Grönroos är möjligen ett aningen större fan.

I år har hon redan varit på en spelning i Grankulla och i kväll, lördag den 22 juli, ska hon se bandet på Ramsholmen i Ekenäs. Men också i september har hon en resa till Sverige inplanerad för att se en tredje spelning av dansbandet.

– Det är aldrig för långt att resa för att se bandet spela live. Att höra Olles röst live är något helt annat, hans röst blir bara bättre för varje år, säger Grönroos.

Hon ska även på Raseborg Festival i sommar men säger att sommarens höjdpunkt utan tvekan är Lasse Stefanz spelning på Ramsholmen.

– Flera jag pratat med säger att de väntar med att köpa biljetter till lördagens spelning eftersom vädret varit ostabilt. Men det spelar ingen roll för mig, jag far i vilket väder som helst och ser på Lasse Stefanz, säger Grönroos.

Äldre man, sångaren i Lasse Stefanz Olle Jönsson, håller armen om en kvinna. Båda två ler.Privat
Sabine Grönroos har träffat sångaren i bandet, Olle Jönsson, flera gånger. Här är en av många bilder på dem tillsammans.

Familjen Grönroos har gått på flera spelningar och dessutom blivit goda bekanta med en av männen som reser med Lasse Stefanz och säljer merch.

– Jag tror han brukar kalla oss ”den galna familjen från Finland”, säger Grönroos och skrattar.

Vanligtvis är det någon i familjen som Grönroos reser med för att se Lasse Stefanz. Det varierar hur många spelningar i året det blir för Grönroos del, men alla som ordnas i hennes hemtrakter går hon på och har gjort det sedan hon var i tonåren.

– Det spelar ingen roll om jag jobbar bort hela sommaren men den helgen Lasse Stefanz spelar, då vill jag vara ledig, säger Grönroos.

Kunderna i Grönroos frissa känner till hennes stora intresse för dansbandet och brukar skämtsamt fråga om de kan få en akut tid till frissan de dagar bandet spelar.

– Jag är flexibel och brukar kunna ta tider lite när som helst, men inte då Lasse Stefanz spelar i Ekenäs, säger Grönroos.

Många fina minnen

Ett starkt minne är då Lasse Stefanz uppträdde på Karelia i Ekenäs. Det var ingen dans eller större spektakel utan bara Olles röst tillsammans med bandet.

– Det var så rörande att man fick gåshud, det rörde både kropp och själ, säger Grönroos.

Samma magiska stämning var det då Olle uppträdde utan bandet i Grankulla i år och Grönroos och hennes mamma satt i publiken.

– Mamma grät och efteråt när vi träffade Olle frågade han om mamma hade ögoninflammation då hon var så röd runt ögonen, säger Grönroos och skrattar.

Kvinna står utomhus med en ljusrosa Lasse Stefanz keps och ler.Fredrika Blomqvist
För Sabine Grönroos är Lasse Stefanz spelning på Ramsholmen sommarens höjdpunkt.

Fördomen att det bara skulle vara äldre som lyssnar på Lasse Stefanz och går på deras shower tycker inte Grönroos stämmer. Hon menar att det alltid är en salig blandning av människor i alla åldrar i publiken.

– Det är ett dansband som går hem hos alla, oavsett ålder, säger Grönroos.

Olle Jönsson är oersättlig

För Grönroos del är det sångaren Olles unika röst och de fina budskapen i sångerna som gjort att hon fastnat för bandet.

Hon kan inte välja någon favorit bland sångerna men säger att de äldre bitarna har en notalgisk betydelse för hennes del och är låtar som hon har många härliga minnen till.

I flera år har Grönroos oroat sig för att bandet ska sluta med sina framträdanden och lägga ner bandet eftersom de börjar ha flera år på nacken.

– Jag lyfter på hatten för att han orkar hålla på med spelningar och ny musik. Dagen de slutar vet jag inte vad man ska lyssna på, säger Grönroos.

För många är Elvis Presley kungen, men för mig är det Olle Jönsson.

Sabine Grönroos

– Det är något speciellt med Olle, ingen kan ta hans plats. Andra dansband kan byta ut sångare men Olle går inte att byta ut. För många är kanske Elvis Presley kungen men för mig är det Olle Jönsson, säger Grönroos och ler.

Hon samlar på Lasse Stefanz-prylar och har flera gånger kommit nära scenen på spelningar och fått krama sångaren. Även flera bilder tagna tillsammans med sångaren har Grönroos. Hon beskriver honom som en person som är nära sina fans och gärna tar sig tid att prata och ta bilder med dem.

– Han är bara sig själv och bryr sig inte om att vara perfekt stylad som många andra artister, säger Grönroos.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Sabine Grönroos från Tenala missar sällan en Lasse Stefanz-spelning – ”Jag far i vilket väder som helst”

  1. Monica Andersson skrev

    Jag håller med dig om att det finns ingen som sjunger så bra som Olle. Lassestefanz är den bästa orkester som finns.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter