Förflytta dig till innehållet

Sabinahemmets platser är inte öronmärkta

Åbo Underrättelser kommer med oroväckande nyheter, endast 5 av 20 boende på stadens sk. svenskspråkiga serviceboende Sabinahemmet är svenskspråkiga.
Enligt Soile Lahtonen-Kiviranta, chef för Runosbackens äldreomsorgscentral, är inte platserna på Sabinahemmet reserverade åt enbart svenskspråkiga, utan fylls enligt behov av den eller de som behöver vård oberoende av modersmål. Men Lahtonen-Kiviranta konstaterar även att staden har en lagstadgad skyldighet att erbjuda vård på svenska och att det skulle försätta de äldre i en ojämlik situation om det inte fanns någon egen service på svenska att erbjuda.
Men enligt vårt seniorsätt att se saken så innebär ju ovan nämnda resonemang det motsatta – att ge bort de få platserna på stadens svenskspråkiga äldreboende till andra språkgrupper så leder det till att svenskspråkiga hamnar i en ojämlik situation när det inte finns service på svenska att erbjuda. Ifall en svenskspråkig boende placeras i en i övrigt finskspråkig omgivning så blir även det ojämlikt.
Enligt språklagstiftningen ska tvåspråkiga kommuner ordna socialvård på finska och svenska så att klienten blir betjänad på det språk han eller hon väljer, antingen finska eller svenska.
Som vi, Svenska seniorer i Åboland, ser saken har staden inte ordnat den svenskspråkiga socialvården i enlighet med språklagstiftningen, vilket leder till en ojämlik behandling. Enligt språklagstiftningen har staden själv rätt att ordna socialvården så som det passar staden bäst, så länge de följer språklagstiftningen.
Svenska seniorer i Åboland uppmanar staden att ordna den svenskspråkiga socialvården så att den följer lagstiftningen.
Kjell Wennström
ordförande Svenska seniorer i Åboland rf

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter