Förflytta dig till innehållet

Så tjänar du pengar på solceller

ANNONS

Solenergi har blivit allt mer populärt som en hållbar energikälla, inte bara i Sverige utan också i
Finland. De ökade elpriserna, de många soltimmarna under sommarhalvåret och en tydlig värdeökning på hus med solceller gör att även finländarnas intresse för solkraft ökar.

Solenergi är inte bara ett miljövänligt alternativ till traditionella energikällor, utan kan även vara en
källa till att tjäna pengar. Beroende på om det är i Sverige eller Finland du installerar dina solceller, finns det dock betydande skillnader som är värda att beakta.

Spara pengar genom att slippa köpa el

En av de mest uppenbara ekonomiska fördelarna med solceller oavsett i vilket land du bor i, är att du kan minska dina elkostnader. Genom att producera din egen elektricitet kan du driva dina hushållsapparater och din belysning utan att vara beroende av det allmänna elnätet. Du sparar med andra ord en betydande summa pengar på din elräkning varje månad genom att slippa köpa el.

Få en extra inkomst genom att sälja din överskottsel

När din solcellsanläggning producerar mer el än vad du behöver för ditt eget hushåll kan du sälja överskottet till ditt elbolag. Genom att sälja överskottsel får du betalt för den extra el du matar in på elnätet. På så sätt genererar dina solceller även en inkomst.

Priset du får för att sälja överskottsel varierar beroende på elbolagets erbjudande. I både Finland och Sverige erbjuder dock de flesta elbolag sig att köpa överskottsel till marknadspris. Detta innebär att det är Nordpool timsportspris som gäller per såld kWh. Personer med solceller i Sverige kan dock även få ett prispåslag på såld överskottsel, något som vanligen inte erbjuds i Finland. Prispåslaget för såld solcellsel kan i Sverige ligga på 5-40 öre per kWh enligt en sammanställning gjord av Hemsol.se.

Skillnader mellan att vara solcellsägare i Sverige respektive Finland

Det är viktigt att notera vissa olikheter mellan Sverige och Finland när det gäller ekonomiska incitament för solcellsägare. Å ena sidan finns det till exempel tillgång till nätnytta och skattereduktioner i Sverige som inte är tillgängliga i Finland. Å andra sidan är effektgränsen dubbelt så i Finland jämfört med Sverige.

Svensk skattereduktion på varje såld kilowattimme (kWh)

I Sverige kan du som mikroproducent av el dra nytta av en skattereduktion för överskottsel som säljs till elnätet. För varje såld kilowattimme (kWh) får du en skattereduktion på 60 öre. Det innebär att du inte bara kan spara pengar genom att inte köpa el, utan också tjäna pengar genom att sälja den överskottsel du producerar. I Finland har man ännu inte infört detta.

Dra fördel av nätnyttan i Sverige

Nätnytta innebär att elnätsföretaget kompenserar dig för att använda din överskottsel från solceller i det allmänna elnätet. Detta eftersom det bidrar till ökad tillgänglighet och minskar behovet av att investera i elnätets kapacitet. Detta gör att solcellsägare i Sverige kan tjäna extra pengar på sin överskottsel. Generellt får du som mikroproducent 2–8 öre per kWh i ersättning och detta är elnätsföretagen skyldiga att betala ut.

Effektgränsen för energiskatt är högre i Finland än i Sverige

Något som kan vara intressant att beakta, speciellt för företag, är effektgränsen som avgör om solcellsägaren ska betala energiskatt eller ej. Sverige och Finland hör till de två länder i EU som har kvar energiskatten för egenproducerad el, dock över en viss effekt.

Effektgränsen för solcellsanläggningar i Sverige ligger idag på 500 kW. Solcellsägare med anläggningar som är större än 500 kW behöver alltså betala energiskatt på den solel de själva använder.

Effektgränsen i Finland är idag dubbelt så hög som i Sverige och ligger på 1 MW. Detta skapar ett bättre utgångsläge för företag att investera i solceller i Finland jämfört med Sverige. Främst eftersom du i Finland kan installera en större solcellsanläggning utan att behöva beakta energiskattens påverkan på investeringens lönsamhet.

OBS! Energiskatten för solcellsanläggningar är mycket omdiskuterad i Sverige. Den har i opinion även kallats idiotskatten och har under flera år kritiserats som hämmande för utvecklingen av förnybar energiproduktion.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Mera nyheter