Förflytta dig till innehållet

Så ser programmet för julfreden ut

Traditionen med att utlysa julfreden har fortlevt nästan utan avbrott sedan medeltiden och årets jul är inget undantag. Julfreden utlyses klockan 12 på julafton på finska och svenska av Åbo stads protokollchef Mika Akkanen. Det här är femte gången som Akkanen utlyser julfreden. Julfreden tolkas på teckenspråk av Iida Ranta.
På grund av Finlands jubileumsår riktas blickarna hundra år tillbaka i tiden. Det året utlystes julfreden ändå inte.
– I den nya republiken Finland ville man undvika oroligheter och därför ställdes evenemanget in, berättar Mika Akkanen.
Utlysningen av julfreden i Åbo har sänts i radion sedan 1935. Tv-sändningarna startade 1983 i Finland och från och med 1986 sänds utlysningen av julfreden på tv också i Sverige. Numera kan man följa med utlysningen av julfreden i direktsändning via internet över hela världen.
Programmet inleds med julsånger, och klockan 11.57 sjungs psalmen Vår gud är oss en väldig borg. Hela 10 000 personer förväntas komma till Gamla Stortorget. Utlysningen av julfreden direktsänds och därför är det önskvärt att allmänheten anländer i färgglada kläder. Allmänheten uppmanas ta sig till platsen till fots. Nylandsgatan är helt avstängd för trafik från klockan 11.30.

Julfreden utlyses från Brinkalahusets balkong. Foto: Stefan Crämer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter