Förflytta dig till innehållet

Så mycket tjänade toppskiktet i den finlandssvenska medievärlden

ÅU:s chefredaktör och vd hör till de med högsta inkomster bland finlandssvenska mediehus.


Inkomststatistiken i den krisdrabbade mediebranschen i Svenskfinland toppas av KSF Medias vd Anna Hellerstedt.

Enligt Skattemyndigheternas uppgifter tjänade Hellerstedt 189 297 euro i förvärvsinkomster plus en kapitalinkomst på 17 650 euro i fjol. Hellerstedt började på KSF Media i maj 2018 och en del av inkomsterna kommer därför från hennes tidigare arbetsplats, företaget Musti ja Mirri.
Hellerstedt är tätt följd av Svenska Yles direktör Marit af Björkesten som hade en löneinkomst på 173 376 euro i fjol. Björkesten leder public service-bolaget Yles svenska verksamhet och sitter i Yles ledningsgrupp.
Åbo Underrättelsers vd och chefredaktör Tom Simola hade en årslön på 138 493 och lyfte därtill en kapitalinkomst på 1 461 euro. Simola tillträdde i april som styrelseordförande för Svensk Presstjänst och Nyhetsbyrån SPT. Han har ett förflutet som stadsdirektör i Raseborg.
Hufvudstadsbladets chefredaktör Susanna Landor, hade en förvärvsinkomst på 118 520 euro.
HSS Medias vd Niklas Nyberg lyfte en förvärvsinkomst på 75 756 euro. Nyberg blev tillförordnad vd för HSS Media vid årsskiftet och ordinarie vd i maj i efter att tidigare ha jobbat som Vasabladets chefredaktör. Kyrkpressens tidigare chefredaktör May Wikström, som avgick i april i fjol, tjänade en årslön på 75 674 euro.
Nyhetsbyrån SPT:s förra vd och chefredaktör Pär Landor lyfte en årslön på 73 622 euro. Landor tillträdde jobbet som vd för SPT i oktober i fjol och avgick i september i år. Landor har ett förflutet som kommunikationschef vid koncernen Alfons Håkans. Landors företrädare Anna Back, som var chefredaktör för Nyhetsbyrån SPT i fjol, fick en årslön på 73 220 euro. Back återgick till HBL i januari i år och jobbar numera som Hufvudstadsbladets nyhetschef.
En genomgång av kända finlandssvenska journalisters inkomster avslöjar att programledaren Peter Nyman på MTV lyfte en årslön på 156 881 euro plus en kapitalinkomst på 11 488 euro i fjol. Nyhetsankaret Jan Andersson, som hoppade över från Yle till MTV i fjol, hade en förvärsinkomst på 61 902 euro men inga kapitalinkomster.
Medieprofilen Paula Salovaara hade i fjol en kapitalinkomst på 1 884 175 euro och en löneinkomst på 11 746 euro. Salovaara är medlem i KSF Medias styrelse och har ett förflutet som redaktionschef på Helsingin Sanomat. Hon är delägare i mediebolaget Räty-Salovaara-Blåfield.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter