Förflytta dig till innehållet

Så mycket kostar barnens idrottande i Åboland – ridning dyrast, orientering billigast

Redskapsgymnastik. Foto: Amanda Mannström / SPT


Kostnadsskillnaderna inom junioridrotten är stora. Om en 11-åring väljer att börja med ridning, tennis eller ishockey kan föräldern räkna med kostnader på tusentals euro. Avgifterna för orientering däremot kan hållas kring hundralappen – exklusive utrustning.
De genomsnittliga totalkostnaderna för junioridrott har trefaldigats under de senaste tio åren, visade en undersökning som Taloustutkimus gjorde i fjol. Särskilt i storstädernas största föreningar har verksamheten blivit allt mer professionell, skrev Yle Urheilu då.
ÅU har frågat ett antal svensk- eller tvåspråkiga idrottsföreningar och en privat dansstudio vilka avgifter de uppbär av sina juniorer. I artikeln jämförs årsavgiften för 11-åringar.
Kostnaderna ska inte jämföras rakt av, eftersom ambitionsnivån och professionaliteten skiljer sig mellan föreningarna. I de flesta föreningar varierar också kostnaderna stort beroende på hur tävlingsinriktat barnet är. Inom olika idrotter deltar man i olika många turneringar och tävlingar, vilket gör att de totala kostnaderna kan vara mycket högre än bara årsavgifterna.
Därtill kommer utrustningen, som varierar i pris beroende på om man köper begagnat eller nytt.

Friidrott

ÅIFK friidrott
Årsavgift för 11-åring: 110 euro år 2018, men avgiften kommer att höjas på grund av att friidrottsförbundet höjer licenskostnaderna till nästa säsong.
Antal juniorer: 50–55.
Verksamhetsledare Lena Hindström-Pesu:
– I avgiften ingår licens, försäkring och en gruppträning i veckan. Kutymen har varit att vi står för vissa tävlingar, men man kan ju också åka på tävling varje helg och då stiger kostnaderna avsevärt. Nästa år kommer avgifterna att höjas, dels för att friidrottsförbundet höjer licenskostnaderna och dels för att ÅIFK satsar på en större tränarkår. Vår friidrottsverksamhet har stagnerat lite och vi vill nu ge den ett uppsving. Det är oklart hur mycket avgiften höjs.

Skidning

PIF Skidning
Årsavgift för 11-åring: 100 euro för föreningen för att vara med på träningar och tävlingar. Utöver det kommer en licens på 30 euro.
Antal juniorer: cirka 70.
Skidsektionens vice ordförande Niklas Westerlund:
– Avgifterna kan lätt stiga om man åker på många tävlingar och läger. Skidning är en sådan idrott där många av 11-åringarna redan är ganska tävlingsinriktade, även om det helt klart går att vara med utan att tävla. Avgifterna inkluderar tävlingsanmälan. Om man i den åldern börjar från noll så kan man kanske få ner till kostnaderna för ett år till 700 euro, med utrustningen inräknad.

Gymnastik

ÅKG Palästra
Årsavgift för 11-åring: 270 euro per år, men varierar beroende på träningsmängd.
Antal juniorer: cirka 30 som tävlar, sammanlagt ungefär 100. I de äldre åldersklasserna handlar det om truppgymnastik.
Ordförande Eva Höglund:
– 270 euro är avgiften för två träningar i veckan, men man kan också träna oftare. Alla som tränar är inte nödvändigtvis inriktade på tävlingsverksamhet. Till de stora utgiftsposterna hör hallhyror och tränarkostnader.

ÅKG Palästras trupp gymnastiktrupp Stella. Foto: Fredrik Häggman.

Fotboll

ÅIFK Fotboll
Årsavgift för 11-åring: 250 euro. Turneringsavgifter tillkommer.
Antal juniorer: 420
Verksamhetsledare Lena Hindström-Pesu:
– Sedan fusionen med Åbo United har grupperna blivit ganska stora. Avgifterna behövs för licens, försäkring, hyror, matchställ, kostnader för träningschef, med mera. I 11-årsåldern har lagen i regel fotbollsträning tre gånger i veckan, plus ett tillfälle som kan vara en träningsmatch eller någon annan sorts träning.
PIF fotboll
Årsavgift för 11-åring: 200 euro.
Antal juniorer: 300
Sektionens ordförande Kristian Nygrén:
– Avgifterna kommer troligtvis att justeras på grund av vår satsning på juniorverksamheten. Bland annat har representationslagets tränare Stefan Strömborg anställts som träningschef. I avgiften ingår förutom tränarkostnaden bland annat gruppförsäkring, licens och träning tre gånger i veckan. Dessutom samlar lagen själva in pengar till de turneringar de vill delta i.
KSF fotboll
Årsavgift för 11-åring: 130 euro.
Antal juniorer: 130
Sektionens ordförande John Börman:
– I avgiften ingår matchkläderna, träning två gångar i veckan, licensen och hälften av bortaresorna. Vi försöker hålla kostnaderna nere.

Bild från KSF:s turnering gräsplanscupen 2017. KSF i gult. Foto: Emma Strömberg.

Ishockey

ParSport
Årsavgift för 11-åring: 500 euro.
Antal juniorer: 100
Ordförande Marko Silanterä:
– Både ishallstiderna och resorna är dyra, och de inkluderas i avgiften. 11-åringarna spelar redan seriematcher. Föreningen har inga anställda tränare, utan träningen sköts på frivillig basis. Utöver årsavgiften tillkommer utrustningen, som man kan få ner till 100 euro om man köper begagnat.

Tennis

Åbo Lawn-Tennis Klubb
Årsavgift för 11-åring: Från 600–4000 euro, beroende på träningsmängd.
Antal juniorer: 200
Verksamhetsledare Johan Skogman:
– Kostnaderna varierar beroende på hur mycket man satsar. De som tränar en gång i veckan klarar sig på 600 euro i året, medan de som tränar 10–11 timmar i veckan och dessutom tävlar betalar ungefär 4 000 euro. Tävlingsverksamheten blir lätt väldigt dyr. De största kostnaderna för föreningen är planhyran och lönerna, eftersom ÅLK har som ambition att vara en nationell toppklubb och har avlönade tränare. I avgiften ingår träning i grupper på fyra juniorer.

ÅU-foto

ÅU-foto

Orientering

PIF Orientering
Årsavgift för 11-åring: 20 euro
Antal juniorer: 34
Styrelsemedlem Tommi Lindqvist:
– Avgiften kommer att höjas. Den täcker i nuläget licens, träning i grupp en gång i veckan och småutgifter här och där.

Ridning

Kimitoöns ryttare
Årsavgift för 11-åring: Stora variationer mellan stallen men enligt ryttarföreningens ordförande Anneli Viljanen ligger stallavgifterna på Kimitoön mellan 20–35 euro i veckan, alltså 960–1680 euro under de 11 månader som stallen i regel håller öppet. Utöver stallavgiften måste man vara med i en ryttarförening. Kimitoöns ryttare tar 30–50 euro i årlig medlemsavgift.
Antal juniorer: cirka 20 som tävlar.
Ordförande Anneli Viljanen:
– Det är svårt att säga exakt hur många som rider på Kimitoön, eftersom man inte behöver höra till en ryttarförening här på ön. Vi har ungefär 20 aktiva juniormedlemmar som tävlar, främst i hoppning. Utöver de årliga kostnaderna behöver man utrustning som kan fås för cirka 300 euro.

Handboll

PIF Handboll
Årsavgift för 11-åring: 435 euro om man deltar i seriespelet, annars lägre.
Antal juniorer: 320
Kassör Jessica Ranta-Aho:
– Antalet juniorer har ökat från 120 till 320 sedan vi började med bollskoj för de yngsta för 10 år sedan. I avgiften ingår transporter, licens, försäkring och träningar två gånger under veckan och en gång under helgen. Hallturerna är det som kostar mest, och kostnaderna har stigit efter att PIF-center byggdes.

ÅU-foto

Dans

KDC dansstudio
Årsavgift för 11-åring: Grundavgift på 270 euro, varierar beroende på träningsmängd.
Antal juniorer: 50 tävlande dansare, totalt 400 inom alla grupper.
Företagets grundare Karin Eklund:
– Grundavgiften på 270 euro inkluderar 2,5 timmar dans i veckan med avlönade tränare. För 100–160 euro till kan man träna en eller två timmar mer, vilket en del av dem som satsar gör. Huvudfokus för vår verksamhet är ändå showerna, tävlingarna är lite av en bonus för oss.
LÄS OCKSÅ:
Fotbollen regerar – de här sporterna har flest juniorutövare i Finland

Dela artikeln

En kommentar: “Så mycket kostar barnens idrottande i Åboland – ridning dyrast, orientering billigast

  1. Karl-Erik Nyman skrev

    Det skulle ha varit mycket intressant att ha fått med golf i jämförelsen. Ett mycket rekommendabelt idrottsutövande redan från unga år. Inte alls så dyrt. Kolla fast med Archipelagia Golf i Pargas!🙂

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter