Förflytta dig till innehållet

Så här påverkas din mobil av strömavbrott

Pixabay
två mobiltelefoner
4G och 5G nätverken påverkas först efter ett strömavbrott, medan 2G och 3G fortsätter fungera ännu ett par timmar.

Myndigheterna har varslat om att strömavbrott kan bli aktuella under vintern på grund av den rådande energikrisen.

Hur påverkar strömavbrotten funktionerna i din mobil?

Enligt Seppo Pekonen, säkerhetsdirektör vid teleoperatören DNA, är basstationerna som upprätthåller mobilfunktionerna väl säkrade.

— Det som i första hand påverkas är 4G och 5G nätverken. Kapaciteten kan sjunka efter ungefär 15 minuter av strömavbrott vilket leder till att nätförbindelserna blir långsammare, säger Pekonen.

Om ett avbrott skulle pågå längre än ett par timmar kan nätförbindelserna helt dö i telefonen. För hur lång tid basstationerna är uppbackade med batterier beror på området.

Kritiska områden och funktioner säkrade

Pekonen påminner ändå om att ring- och textfunktionerna ännu fortsätter fungera normalt.

Han påpekar också att till exempel basstationer som myndigheterna har identifierat som kritiska är försedda med generatorer, och där kan funktionerna upprätthållas betydligt längre.

— Enligt myndigheterna skulle eventuella planerade strömavbrott vara högst två timmar, och under den här tiden ska nog telekommunikationen fungera överallt även om nätkapaciteten kan sjunka.

Pekonen uppger att teleoperatörerna har ett tätt samarbete med myndigheterna och energisektorn.

Finland har också tydligt lagstadgat hur telekommunikationsnätverken ska vara uppbackade, och enligt Traficoms cybersäkerhetscenter är beredskapen på hög nivå även i internationell jämförelse.

Många faktorer inverkar

Elisas säkerhetschef Jaakko Wallenius är inne på samma spår som Pekonen.

— Tumregeln är att mobilnätet är uppbackat i tre timmar. Så länge fungerar allt även om dataöverföringen blir långsammare.

Wallenius konstaterar att många faktorer inverkar på hur nätet påverkas. I utkanten av ett strömavbrott kan allt fungera normalt om mobilen snappar upp signaler från en basstation utanför strömavbrottsomårdet.

Att 4G och 5G kapaciteten sjunker efter 15 minuter är inte heller nödvändigt överallt. I och med att tekniken uppdateras har också bestämmelserna förnyats. Från och med 2024 ska 4G nätverken fungera normalt lika länge som 2G och 3G, som sakta men säkert håller på att köras ner.

— På en del områden är vi redan beredda på det här, men ännu kan vi inte garantera att 4G fungerar normalt under ett avbrott längre än 15 minuter, vilket är det nuvarande kravet, säger Wallenius.

Husbolagens interna nät sällan uppbackat

Även om mobilen fungerar relativt normalt vid strömavbrott är bredbandsförbindelserna i hemmen, och även i kontorsbyggnader, sällan lika väl uppbackade.

en laptop med en hand påPixabay
Att säkra husbolagens interna nätförbindelser har inte tidigare varit särskilt aktuellt förrän nu.

— I husbolag är strömtillförseln sällan säkrad och om strömmen i en fastighet slås ut slutar även fastighetens interna nät att fungera. Då hjälper det inte att ha sitt eget modem eller sin router säkrade, säger Seppo Pekonen.

Behovet att säkra husbolagens interna nätförbindelser för strömavbrott har inte varit ett aktuellt tema förrän nu. Det är ändå något som husbolagen själva avgör och ansvarar för.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter