Förflytta dig till innehållet

Så berörs sökande till Åbo Akademi av felet i tjänsten Studieinfo

Åbo Akademi har på sin webbplats gått ut med ett meddelande om sökande till ÅA berörs av felet som uppdagats i den nationella tjänsten Studieinfo.

Felet, som nu åtgärdats, gjorde att information om förstagångssökande inte överförts korrekt.

Akademin konstaterar att ingen sökande fått ett felaktigt antagningsbesked.

– En del antagningsresutat på basis av betygspoäng till vissa ansökningsmål hann publiceras före det fel som gällde förstagångssökandekvoten uppdagades. De här ansökningsmålen är kontrollerade och berördes inte av felet, heter det i ÅA:s meddelande.

Resultaten av betygsantagningen publiceras senast måndagen den 29 maj.

Kallelser kunde inte skickas ut

Det som däremot påverkades var akademins kallelser till lämplighetsbedömning på basis av betyg inom lärarutbildningarna.

– Felet gjorde att kallelserna inte kunde skickas ut enligt tidtabell. Sökande till de berörda utbildningarna har informerats och rekommenderats att delta i urvalsprov. Lärarutbildningarnas urvalsprov (26.5) är det första i ordningen vid Åbo Akademi, heter det.

Gurli-Maria Gardberg, områdeschef för utbildningsservice vid ÅA, kommenterar så här:

– Felet berör oss också eftersom bland annat kallelsen till lämplighetstest på basis av betygspoäng inte hann ute före urvalsprovet till lärarutbildningarna. De sökande till lärarutbildningarna fick meddelande om det här och rekommenderades delta i urvalsprovet. Vi förstår att det kan kännas jobbigt att inte veta resultatet av betygsantagningen före urvalsprovet och delta så att säga för säkerhets skull. Också annars har det här så klart orsakat en viss fördröjning kring resultaten, men vi kommer att hinna publicera betygsantagningen inom den nationella tidtabellen trots allt. Inga felaktiga besked om beviljad studieplats har heller gått ut.

Detta är Studieinfo

  • Studieinfo är den tjänst som tillhandahålls av Utbildningsstyrelsen där finländska läroanstalter och högskolor upprätthåller information om sina utbildningar. I högskolornas gemensamma ansökningen kan man söka in till utbildningar genom att fylla i en ansökningsblankett i tjänsten Studieinfo.
  • Finlands universitetsrektorers råd, UNIFI, bereder en gemensam linje för hur universiteten agerar med de som fått ett felaktigt antagningsbesked. Linjedragningen kommer att publiceras på UNIFI.s webbplats.
  • Utbildningsstyrelsen har korrigerat problemet och informerat om det på sin webbplats.
  • Studieinfos nyhet finns här.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter