Förflytta dig till innehållet

Rysk krigssymbol i Åbo centrum – staden skulle inte ta i bruk bokstaven i dag

Bokstaven Z har blivit en symbol för de ryska anfallsstyrkorna i Ukraina. Bokstaven är målad bland annat på pansarvagnar, på husväggar i ukrainska byar och städer som ryssarna har intagit och anhängare av invasionen bär T-tröjor med krigssymbolen.

I mars väckte den ryska gymnasten Ivan Kuliak anstöt då han tävlade i världscuptävlingen i Doha med ett Z:a på sitt bröst. Bokstaven står för ”za pobedu” (för segern).

En månad efter invasionen skrev den ukrainska utrikesministern Dmytro Kuleba på Twitter att alla länder borde kriminalisera användningen av bokstaven Z.

”Den symboliserar ryska krigsbrott, sönderbombade städer och tusentals mördade ukrainare”.

I Åbo kan man ändå se symbolen på några av stadens officiella trafikmärken. Det är frågan om skyltar som tillåter parkering för bilar som har ett så kallat Z-lov.

en parkeringsplatsKim Lund
En Z-parkering finns mittemot hotell Marina Palace på Slottsgatan.

Tillståndet beviljas till till exempel biluthyrningsföretag eller företag som har flera bilar för gemensamt bruk och som används av flera förare. Bland annat Studentbystiftelsen i Åbo samarbetar med två företag som hyr ut bilar för kortare perioder.

Z-parkeringsplatserna finns på Joukhainengatan vid Kuppis tågstation, på Västerlånggatan i närheten av järnvägsstationen och utanför hotell Marina Palace på Slottsgatan.

ett trafikmärkeKim Lund

Tanken är att turister och folk som behöver en tillfällig bil ska kunna använda sig av parkeringslovet. Med ett Z-lov får man också parkera på alla boendeparkeringsområden.

När ÅU ringer upp Kimmo Knaapi som är trafikplaneringstekniker på Åbo stad är det första gången han hör om kopplingen mellan trafikskyltarna och kriget i Ukraina.

– Det har jag aldrig tänkt på. Man kan förstås tolka saker på olika sätt och kanske jag tar upp frågan med min chef. Men man kan inte bara ta bort bokstäver från alfabetet och jag tror inte att vi kommer att ändra på skyltningen.

Det var i juni i fjol som stadsmiljönämnden fattade beslutet om de nya parkeringsdirektiven och Z-lovet.

– Då visste man ingenting om att det skulle bli krig i Ukraina. Om ärendet skulle vara aktuellt i dag skulle vi ha valt en annan bokstav, säger Knaapi.

Ett Z-lov kostar 350 euro per år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter