Förflytta dig till innehållet

Rösta mot domänförlust

För inte så länge sen var ”domänförlust” ett okänt begrepp för de flesta av oss. Under de senaste åren har det tyvärr blivit alltför bekant i den finlandssvenska vardagen.
Svenskan i Finland tappar terräng i snabb takt. Exemplen är talrika; på det nationella planet till exempel inom undervisningen, vården och rättsväsendet, på det lokala planet i form av enspråkigt finsk rådgivning, fritidsverksamhet, skyltning, med mera.
Är det alltjämt någon som anser att SFP gjorde fel i att ställa upp en egen kandidat i presidentvalet? Utan den satsningen skulle landets tvåspråkighet ha hamnat ännu mera i skymundan. I Yles tv-utfrågning av Nils Torvalds förundrade sig de två inkallade (finskspråkiga) kommentatorerna över att kulturen i allmänhet och tvåspråkigheten i synnerhet inte fått något som helst utrymme i de övriga kandidaternas kampanj. En berättigad iakttagelse, och igen ett beklagligt bevis på att andra partier inte fäster större vikt vid svenskans överlevnad.
Man utgår från att den sittande presidenten är en så klar favorit att en andra valomgång aldrig blir aktuell. Så är det förmodligen, men det betyder inte att en finlandssvensk röstinsats går förlorad. Varje val i Finland borde vara en manifestation för fortsatt tvåspråkighet, och den manifestationen måste vi själva stå för. Annars har vi snart betydligt allvarligare saker att jämra oss över än att Stockmann Delikatessen glömde skylta på svenska.
Det känns inte heller särskilt svårt att ställa upp bakom SFP:s kandidat som är en kunnig och erfaren person med stark integritet, språkkunskaper och internationella kontakter.
Henrica Bargum
Helsingfors

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter