Förflytta dig till innehållet

Vem ansvarar för att det är tillräckligt rent?

När vi nu, igen, håller på att återgå till en mer friare vardag ställs hårda krav på samhället, på varje enskild individ och våra beslutsfattare. Hur skall vi säkerställa trygga och rena miljöer i framtiden? Vem bär ansvaret i slutändan?

Vi kommer inte att återgå till tiden före covid-19, men risken finns att vi glömmer de viktiga lärdomarna vi fått om hygien och rengöring. Därför behöver vi gemensamma spelregler som alla håller fast vid.

Varje individ bär sitt ansvar i till exempel att sköta om handhygien och hålla rätt avstånd till andra på alla offentliga miljöer, samt att följa de gemensamma reglerna. Jag vill tro att vi har lärt vår läxa och kommer att fortsätta på den goda väg vi är nu.

Sedan har vi områden som vi som enskilda individer inte kan enbart med vårt beteende hålla säkra. Därför får vi inte glömma städningens betydelse. Det är inte dags att minska på professionell städning nu, tvärtom.

Inom städbranschen ser vi tydligt hur stor betydelse städningen har haft i olika omgivningar, och hur läget har förbättrats betydligt med till exempel ökad städfrekvens eller en uppdatering av städprogrammet. Städning är inte enbart en kostnad, den spelar verkligen roll!

Det handlar om att säkerställa renlighet och hygien i alla utrymmen, från sjukhus, daghem, arbetsplatser och butiker, och då räcker det inte med att enskilda individer bär sitt ansvar. Här ligger ansvaret hos bland annat fastighetsägare, arbetsgivare och beslutsfattare på offentliga sektorn.

Jag hoppas på att vi får se en utveckling där städningen får sin regelrätta ställning, och att alla städare får den uppskattning de verkligen har förtjänat, även i framtiden.

Med professionell städning löser man enkelt flera olika hygienfrågor, även sådana som man kanske inte kunnat tänka på. Vi vet vilka ämnen (om det behövs ämnen!) bör användas, hurdana städmetoder, vilka maskiner lämpar sig bäst, hur rengöringsdukar bör användas, om branschens innovationer. Lättare sagt än gjort!

Därför har vi har flera instanser som utbildar städproffs, och dessa behövs verkligen. Med professionell städning uppnår man med kvalitetssäkrade rutiner hälsosamma och trygga utrymmen, men det kräver också att de som står för kostnaderna bär sitt ansvar.

Professionell städning är inte gratis, eller näst intill. Men det man uppnår med rena, fräscha, hygieniska miljöer kan resultera i till exempel friskare medarbetare, barn, ökat kundflöde och trivsel. Värt att reflektera över.

Till sist vill jag uppmuntra alla att göra en hygienriskanalys, hemma, på kontoret, faktiskt på alla ställen man rör sig i. Hur kan jag minimera närkontakt till andra, hurdana kontaktytor finn det, hur hålls ytorna rena, hurdan skyddsutrustning behövs det? Det skadar ingen att se på sin omgivning med hygienglasögonen på.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter